Korejski stir-fry s ljutom svinjetinom i lignjama

2016

Sastojci

  • 250 g carskog mesa
  • 300 g lignji
  • 100 g mrkve
  • 180 g luka
  • 55 g mladog luka
  • 1 žlica šećera
  • Za marinadu:
  • 2 režnja češnjak
  • 1 žlica svježe naribanog đumbira
  • 6 žličica mješavine začina Sambal Oelek
  • 1/2 žlice grubo mljevenog čilija u listićima
  • 1 žlica soja umaka
  • 2 žlice sezamovog ulja
  • 1 žlica sjemenki sezama
  • 1 žlica mirina (rižinog vina)
  • 1 žlica curryja
  • 2 žlice meda
16 Veljača 2016, Komentari: Comments Off on Korejski stir-fry s ljutom svinjetinom i lignjama

Ovo azijsko jelo uspješno kombinira lignje i carsko meso te veoma pikantnu marinadu na bazi čili papričica. Samo za odvažne i gladne ljutih orijentalnih okusa.

Azijska kuhinja nam nikada nije bila dostupnija nego što je danas. Namirnice i začini koji joj daju prepoznatljiv okus sada se često mogu pronaći na našim policama dućana. Na kraju više nije pitanje možemo li pripremiti neko azijsko jelo, već koje jelo danas želimo kušati.

Ja sam se odlučio za jedno popularno moderno korejsko jelo pod nazivom Oh-Sam Bulgogi. Radi se o stir-fryju koji je poseban po dvjema stvarima. Prva je da uspješno kombinira lignje i svinjetinu, a druga je specifična pikantna marinada.

Kao i svaki stir-fry, jednom kada pripremite sve namirnice jelo će biti gotovo kroz petnaestak minuta.

carsko-meso-stir-fry-detalj

Priprema:

Pripremite marinadu tako da pomiješate sitno sjeckani češnjak i naribani đumbir te redom sve ostale sastojke s popisa.

Sambal Oelek možete kupiti u specijaliziranim dućanima začinima ili ga napraviti kod kuće tako da svježe čili papričice sameljete u pastu. Druga verzija je da pasiranu rajčicu pomiješate s čilijem u prahu iako će u tom slučaju okus biti malo izmijenjen.

Ako ste oprezni s ljutinom, savjetujem da izbacite čili iz marinade ili mu smanjite količinu.

U suh i zagrijan wok stavite carsko meso narezano na tanke trakice. Carsko meso zapecite sa svih strana prije nego ga izvadite van iz woka i odložite sa strane.

Na masnoću koju je ispustilo carsko meso stavite lignje narezane na kolutove te ih naglo prepržite. Bit će im dovoljne oko dvije minute. Gotove su kada vidite da se počinju savijati. Kad su pečene, odložite ih sa strane.

Na istu masnoću stavite na trakice narezani luk i mrkvu te ih dinstajte dok ne omekšaju pa ih uklonite iz woka. Očistite wok i vratite na vatru pa dodajte žlicu šećera i pričekajte da se otopi u karamelu pa dodajte carsko meso, lignje i dinstano povrće te mladi luk narezan dijagonalno na šire komade.

Sve dobro promiješajte pa dodajte pikantnu azijsku marinadu. Promiješajte i sve pecite još 2 minute. Stir-fry poslužite uz rižu.

Vezani članci