×
×
7 stvari koje niste znali o roštilju
Mesne lekcije

7 stvari koje niste znali o roštilju

Naš omiljeni sport – roštilj – tema je o kojoj se može pričati danima. Obzirom da ljudi diljem svijeta roštiljaju, ne čudi ni velik broj priča i zanimljivosti koji se vežu uz ovakvu pripremu mesa.

O pripremi roštilja, roštiljanju i pečenju mesa na dimu i toplini iznad vatre pisali smo mnogo. Očekujte da ćemo se i u budućnosti baviti tom temom. Zašto? Zato što Volim meso voli roštilj!

Ne samo da volimo ćevape i pljeskavice, nego volimo i koncept roštiljanja koji je uvijek pravi mali društveni događaj prepun zabave i radosti. Istražili smo što o roštilju kažu drugi stanovnici zemalja u kojima je roštilj također popularan (a gdje nije?!) i koji imaju neke svoje navike. Neke od njih su nam ‘čudne’, ali kako bi to rekli u narodu: Pusti, treba sve probati!

Evo 7 zanimljivosti u nastavku.

  1. U članku kako se roštilja diljem svijeta spomenuli smo razne nazive za roštilj. Izmeđuostalog i razna podrijetla tog imena. Za sam roštilj, odnosno ‘barbecue’ na engleskom, ima nekoliko teorija o postanku imena. Od francuske fraze (de la barbe a la queue – od brkova do repa) do indijanske riječi za metodu kuhanja ribe iznad ugljena (coal) – barbacoa.
  2. U SAD-u je roštiljanje zaista sport. Tijekom godine i diljem zemalja SAD-a, organizira se više stotina događaja na kojima grill-majstori odmjeravaju snage. Nagrade se nekad penju i do 100.000 pa i više tisuća dolara! Ne čudi jer u SAD-u 4 od 5 kućanstva ima roštilj i koristi ga pet puta mjesečno.
  3. Kad već spominjemo Ameriku, jeste li znali da je popularni lanac brze hrane McDonalds u samom početku bio pečenjarnica?
  4. Kažu da je jedna od najvećih inovacija roštilja kroz povijest nastanak – kruha. U onom obliku u kojem ga mi svi znamo. Čini se sasvim logičnim jer je kao takav najpraktičniji za korištenje na roštilju!
  5. Što se peče na roštilju ovisi od zemlje do zemlje. Kod nas je najčešća meta roštilja ćevap. Tu su potom kobasice i pljeskavice, piletina. U SAD-u, primjerice, najviše se roštiljaju pljeskavice za hamburger, odresci, hot dog (kobasice) i piletina.
  6. U SAD-u su popularni plinski roštilji pa u cijelom procesu nedostaje ono na što smo navikli – miris dima nastalog gorenjem ugljena. Ono što, rekli bi svi, daje onaj posebni šmek. Amerikanci su i tome stali na kraj tako što su napravili marinadu/premaz sa okusom roštilj-dima.
  7. Ne zna se kad smo počeli s roštiljanjem. Neki kažu da je to bilo prije 1.4 mil. godina, spiljski čovjek je navodno dimio meso. Drugi kažu da se roštiljanje kao takvo pojavilo prije 6.000 godina. Čini se da će točan odgovor ostati tajna, no zahvalni smo onima koji su prvi počeli i svima koji su tradiciju nastavili!