Najstarija šunka na svijetu ima 112 godina!

2014
Volim meso Volim meso

3 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Najstarija šunka na svijetu ima 112 godina!

Najstarija šunka na svijetu nalazi se u SAD-u i ljetos je 'proslavila' svoj 112. rođendan, a stručnjaci kažu kako bi još uvijek mogla biti jestiva.

Proizvedena u maloj obiteljskoj tvornici mesa pod nazivom Gwaltney, šunka je 1902. zaboravljena u jednoj od stražnjih prostorija. Iako je bilo za očekivati da se po pronalasku staro i osušeno meso baci, ova šunka je donirana muzeju ‘Isle of Wight County Museum’ u Smithfieldu u državi Virginia koji je ponosno proslavio 112. rođendan ovog neobičnog eksponata i prave turističke atrakcije.

Najstarija šunka na svijetu dugačka je oko 60 centimetara. Smežurana, šunka sliči staroj i istrošenoj kožnoj cipeli no unatoč neprivlačnom izgledu, čini se da se svima po glavi mota jedno pitanje – je li šunka jestiva nakon toliko vremena?

Šunka se čuva u posebnoj staklenoj škrinji kako bi se sačuvala od kukaca i vlage. Osim toga, šunka se redovito dimi i soli što sprječava nastanak bakterija i plijesni.

sunka-stara-112-godina-02

P.D. Gwaltney mlađi, vlasnik šunke koju je koristio za promociju svoje tvornice mesa.

Ako pod izrazom ‘jestivo’ smatramo hranu koja nije smrtonosna nakon konzumacije, onda je ova šunka vjerojatno jestiva. Tako misli i Henrietta Gwaltney, unuka vlasnika šunke P.D. Gwaltneyja mlađeg koji je ovu šunku uspješno koristio u promotivne svrhe za svoju tvornicu mesa.

‘S obzirom na starost šunke i činjenicu da ne znamo točan način njene konzervacije, teško je utvrditi je li ovaj komad mesa doista siguran za konzumaciju.’ rekao je glasnogovornik Agencije za sigurnost hrane. Najstarije jestive šunke su stare do 8 godina jer nakon tog vremena masnoće u mesu oksidiraju, aroma nestaje i šunka dobiva užegao okus i nevjerojatno ružan izgled.

S mikrobiološke perpektive, doktor Randy Worobo, profesor mikrobiologije hrane na Sveučilištu u Cornellu, tvrdi kako šunka ima neograničen rok trajanja sve dok ne sadrži vodu zbog koje nastaju bakterije i plijesan. ‘No tekstura i okus šunke sigurno ne bi bili prihvatljivi i ukusni.’ dodaje dr. Worobo.

(Foto:  Isle of Wight County Museum)

Vezani članci