Taco's & Burger Barr: Ozbiljan street-food

2017
13 Siječanj 2017, Komentari: Komentari isključeni za Taco’s & Burger Barr: Ozbiljan street-food

Koncept prvog zagrebačkog taco bara, zahvaljujući chefu Tvrtku Šakoti, u startu je podignut na viši nivo od onoga što inače smatramo uličnom hranom.

Došao je i taj dan, Zagreb napokon ima taco bar. Bila je to dugogodišnja želja chefa Tvrtka Šakote, koji je s kolegom Marinom Medakom otvorio ovaj novi lokal prije dva tjedna. Sudeći po gužvi koja tamo vlada od otvorenja, bila je to želja i dobrog dijela publike.

tacos-burger-barr-01

Taco’s prostor je malen, u njemu je oko 25 barskih stolaca na kojima ćete sjediti vrlo blizu svom prvom susjedu, dijeleći stol. Živahno, glasno i sasvim neformalno okruženje. Iako je lokal gotovo cijelo vrijeme bio pun (došli smo oko 14 sati na radni dan), nitko od gostiju nije dugo čekao na mjesto, a i narudžbe su prilično brzo izlazile iz kuhinje.

Preciznije, iz minijaturne otvorene kuhinje u kojoj su Tvrtko i njegov tim ozbiljno i neprekidno radili. Priča je utemeljena na svježim sezonskim namirnicama s naglašenim elementima latinskoameričke kuhinje, a sve je potpisano Tvrtkovim znalačkim, kreativnim i originalnim pristupom.

Tacosi, Burgeri i Chef’s twist

Jelovnik ima manje od 15 jela i podijeljen je na tri dijelaTacosi, Burgeri i Chef’s twist, a mi smo probali po jedno jelo iz svakog sektora.

Za predjelo, na Chef’s twist dijelu menija privukao nas je parfe od jetrica s guajillom na kruhu s kvinojom i prirodnim starterom (42 kn). Jetrica su dakako pileća, a ovo, naizgled jednostavno jelo, potpuno oduševljava. Lagani “kick” guajilla (vrste čili papričice koja se često koristi u meksičkoj kuhinji) savršeno je pasao uz parfe od jetrica.

tacos-burger-barr-05

Oni koji su već jeli po restoranima u kojima je radio Šakota, znaju da je njegov kruh nešto posebno – o starteru kojeg koristi brine već 15 godina, a tijesto fermentira 36 sati.

Potom smo probali tacose. U ponudi su četiri vrste – s piletinom u adobo marinadi, zatim s junećim obrazima brejzanim u pivu i tequili, s brancinom u pivskoj korici i oni s rolanom svinjskom potrbušinom s recado pastom, chipotle majonezom, svježim komoračem i tartar ciklom (57 kn).

tacos-burger-barr-06

U porciji su tri komada tacosa pa ako naručite različite verzije i podijelite s društvom, možete ih sve isprobati. Tortille ovdje rade od masa harine, posebne vrste kukuruznog brašna koje Meksikanci tradicionalno koriste.

Treće jelo koje smo isprobali bio je burger, odnosno tjedni specijal. Riječ je o burgeru od black angus i žumberačke junetine u curry pecivu s recado majonezom i azijskom coleslaw salatom sa suncokretovim sjemenkama (59 kn).

tacos-burger-barr-07

Burger se peče na 52 stupnja Celzijusa, dakle, očekujte da će biti prilično crven, a uz njega svakako naručite i tri puta pržene krumpiriće. Meso, kao i pecivo, bili su izvrsni, a okusi besprijekorno uklopljeni.

U Taco’su nećete naći nikakvu konfekciju – tanjuri su originalni, namirnice su svježe, dio sastojaka je autentičan (Latinska Amerika), a dio lokalan, umake i kečap rade sami, kvas za peciva i kruh je prirodan…

tacos-burger-barr-08

I pića prate cijelu priču, pa samo tako isprobali osvježavajuću agua frescu – bezalkoholni napitak od krastavaca, limete i mente (18 kn), a postoji i verzija s chia sjemenkama. Popiti možete i nekoliko craft piva, prosecco, a od žestokih pića posebno je zanimljiv Mezcal (piće od agave, drugačijeg procesa proizvodnje od tequile).

Prema nekoliko parametara, ovdje uistinu jest riječ o street-foodu, ali sasvim je jasno da se radi o ozbiljnoj hrani i kuhanju. Fanove su već stekli, pa se čini da se gužva neće skoro smanjiti, stoga je dobro znati da rezervacije ne primaju.

Naziv: Taco’s & Burger Barr
Vrsta: Taco bar
Adresa: Jurišićeva 2a (u dvorištu), Zagreb
Radno vrijeme: pon – sub od 11.30 do 23 sata
Telefon: 091/766 4438
Ponuda: tacosi, burgeri, street-food

Vezani članci