Tandoori piletina s umakom od jogurta

2014

Sastojci

  • 2 pileća prsa
  • 4 pileća bataka
  • 4 pileća zabataka
  • 1/8 žličice šafrana u prahu
  • 1 žlica proključale vode
  • 3/4 žlice grube morske soli
  • 1 žličica kumina
  • 1 žličica korijandera
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice paprike
  • 1/2 žličice kurkume
  • 1 - 1.5 žličice čilija u prahu
  • svježe mljeveni papar
  • 1 šalica (grčkog) jogurta
  • sok jedne limete
  • 1 žlica svježe naribanog đumbira
  • 2 režnja češnjaka (protisnutog)
26 Svibanj 2014, Komentari: Comments Off on Tandoori piletina s umakom od jogurta

Tandoori piletina je indijsko i pakistansko jelo, koje je zbog svojeg iznimnog okusa vrlo popularno i na zapadu. Iako se originalno peče u tzv. tandoori pećima, u Hrvatskoj će ih dostojno zamijeniti - roštilj.

Piletina je marinirana u jogurtu i mješavini začina (tzv. tandoori masala) te pečena na vrlo visokoj temperaturi u tradicionalnim zvonolikim keramičkim tzv. tandoor pećima koje dostižu temperaturu od 900°C, pri kojoj piletina dobiva hrskavu koricu, dok je iznutra iznimno mekana.

Tandoori peć zamijenite pećnicom, grill tavom ili još bolje – roštiljem.

tandoori-piletina-batak

Priprema:

Namočite šafran u žlici proključale vode i pustite da odstoji 5 minuta. U međuvremenu očistite i narežite pileća prsa na kockice (za ražnjiće) i zarežite batake na par mjesta. Piletinu stavite u vrećicu za zamrzavanje pa dodajte sve navedene začine i jogurt. Istisnite zrak iz vrećice i zatvorite je pa umasirajte začine u piletinu. Stavite piletinu u hladnjak da se marinira preko noći.

Sutradan izvadite piletinu iz vrećice. Od kockica napravite ražnjiće i pecite na grill tavi ili roštilju dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Imajte na umu da se bataci peku duže u odnosu na ražnjiće.

Piletinu servirajte uz hladni raita umak kojeg jednostavno i brzo napravite tako da pomiješate pola šalice grčkog ili običnog jogurta, pola šalice svježih krastavaca naribanih ili narezanih na kockice, šaka nasjeckanih listića mente, 2 – 3 režnja češnjaka (protisnutog) i sol i papar prema ukusu.

Vezani članci