Blagdani su vrijeme obilja, kako u svemu, tako i za stolom. Upravo bogati blagdanski ručak je ono što mnoge od nas raduje, no tako vrlo lako upadamo u zamku nakuhavanja prekomjernih količina hrane.
Hrane koja se danima povlači po hladnjaku i u konačnici je nitko više ne jede. Ovo se posebno često dogodi nama koji ne kuhamo za horde rodbine već samo za naše male dvočlane ili tročlane zajednice.
Priznajem, upala sam i ja nekoliko puta u tu zamku pa sam danima nakon Božića žvakala sendviče i salate s pečenom puricom, nosila te ostatke na posao i gurala ih gdje god bi stigla samo da ih se riješim. Nakon nekoliko takvih promašenih godina postala sam mudrija, pa sada za naše blagdansko pečenje biram manje komade mesa.
Ako smo baš jako tradicionalno raspoloženi onda umjesto cijele purice pečemo samo pureći batak ili zabatak. S malo mlinaca imamo najklasičniji mogući božićni ručak u verziji za dvoje – troje ljudi.
Kako stvari uvijek ne bi bile dosadne i predvidljive, možete odabrati neko drugo meso koje možete nabaviti u manjem komadu koji će zadovoljiti vaše potrebe. Izvrsno rješenje za blagdanski stol može biti svinjski lungić pečen u komadu u pećnici ili svinjski kotleti, a ponekad to može biti i teletina, janjetina ili divljač.
Moj izbor ove godine je teletina. Teleće meso je odličan odabir za blagdanski stol jer nije svakodnevno, a opet je pristupačno i okusima poznato. Moja verzija je klasično pečenje s krumpirima, mrkvom i lukom. Meso sam tek kratko marinirala senfom i začinskim biljem te pri kraju pečenja podlijevala bijelim vinom.
Iako ovaj komad mesa možete napraviti na razne načine, pretvoriti ga uz malo začina i mašte u nešto potpuno egzotično, meni se čini da blagdani poput Božića traže notu tradicionalnosti i poznatih okusa.
SASTOJCI
Priprema:
- Meso očistite od suvišnih masnoća i tetiva pa ga natrljajte senfom, začinskim biljem i solju. Odložite ga u hladnjaku oko sat vremena.
- Krumpire i mrkve operite i ogulite. Krumpire narežite na četvrtine. Isto napravite i s ljubičastim lukom. Češnjak samo zgnječite.
- Lim za pečenje premažite s jednom žlicom maslinovog ulja pa na to složite pripremljeno povrće. Posolite i popaprite ga prelijte s preostalim uljem. Na povrće stavite marinirani komad teletine.
- Sve dobro pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C tridesetak minuta.
- Maknite foliju, nalijte bijelo vino i vratite sve u pećnicu narednih 20-30 minuta kao bi uhvatilo lijepu boju i zapeklo se.
- Pečenje prije posluživanja ostavite odmarati na daski za rezanje desetak minuta, potom ga narežite i poslužite uz povrće.