×
×
Vitello tonnato: Teletina u umaku od tunjevine
Recepti

Vitello tonnato: Teletina u umaku od tunjevine

Ovo klasično talijansko jelo uvjerit će vas kako su kombinacija mesa i ribe zapravo odlična ideja. U ovom slučaju, sljubile su se teletina i tunjevina. Predstavljamo vam Vitello tonnato.

Vitello tonnato je vrlo poznato i svečano Pijemontsko jelo koje sam otkrila prije desetak godina u Italiji i koje me odmah oduševilo. Jelo koje će malo koga ostaviti ravnodušnim, a ručak će pretvoriti u pravu gozbu.

Teletina u umaku od tunjevine prvi put se spominje 1800. godine u knjizi ‘La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene’ talijanskog pisca Pellegrina Artusija.

Radi se o kuhanom telećem butu koji se najprije dobro ohladi, a zatim se reže na tanke šnite te se servira sa umakom od tunjevine, kapara, usoljenih inćuna, maslinovog ulja i kuhanog žumanjka.

Ako smatrate da meso i riba ne idu zajedno, moram vas razuvjeriti, u ovom slučaju se zaista savršeno slažu.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Teletina

    ZA UMAK OD TUNJEVINE:

Priprema:

  1. U veliku posudu stavite teleći but i svo povrće te začinsko bilje, prstohvat soli, prelijte meso sa bijelim vinom, a zatim dodajte dosta vode da meso bude skoro skroz pokriveno. Kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol.
  2. Ostavite meso da se u potpunosti ohladi u juhi. Izvadite ga i spremite u hladnjak da se dobro ohladi. Juhu od kuhanja mesa nemojte baciti jer će vam trebati za umak od tunjevine.
  3. Za umak, izmiksajte sve sastojke u kremu, dodajte po želji svježe mljevenog crnog papra te razrijedite umak sa par žlica juhe u kojoj se kuhalo meso.
  4. Ohlađeno meso narežite na tanke šnite, posložite na tanjur, prelijte umakom od tunjevine i ukrasite sa kaparama. Poslužite hladno.
  5. Vitello tonnato možete čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi 2-3 dana.