Vitello tonnato: Teletina u umaku od tunjevine

2015

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • ½ kg telećeg buta
  • 1 mrkva
  • 1 veća stabljika celera
  • 1 luk
  • grančica ružmarina
  • 2-3 lista lovora
  • 2-3 klinčića
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • ½ l suhog bijelog vina
  • Za umak od tunjevine:
  • 150 g tunjevine u ulju iz konzerve
  • 10-15 kapara
  • 1 kuhani žumanjak
  • 1 žličica Dijonskog senfa sa zrncima (po želji)
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • 3-4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 4 fileta usoljenih inćuna
  • voda od kuhanja mesa
20 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Vitello tonnato: Teletina u umaku od tunjevine

Ovo klasično talijansko jelo uvjerit će vas kako su kombinacija mesa i ribe zapravo odlična ideja. U ovom slučaju, sljubile su se teletina i tunjevina. Predstavljamo vam Vitello tonnato.

Vitello tonnato je vrlo poznato i svečano Pijemontsko jelo koje sam otkrila prije desetak godina u Italiji i koje me odmah oduševilo. Jelo koje će malo koga ostaviti ravnodušnim, a ručak će pretvoriti u pravu gozbu.

Teletina u umaku od tunjevine prvi put se spominje 1800. godine u knjizi ‘La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene’ talijanskog pisca Pellegrina Artusija.

Radi se o kuhanom telećem butu koji se najprije dobro ohladi, a zatim se reže na tanke šnite te se servira sa umakom od tunjevine, kapara, usoljenih inćuna, maslinovog ulja i kuhanog žumanjka.

Ako smatrate da meso i riba ne idu zajedno, moram vas razuvjeriti, u ovom slučaju se zaista savršeno slažu.

teletina-vitello-tonnato-detalj

Priprema:

U veliku posudu stavite teleći but i svo povrće te začinsko bilje, prstohvat soli, prelijte meso sa bijelim vinom, a zatim dodajte dosta vode da meso bude skoro skroz pokriveno. Kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol.

Ostavite meso da se u potpunosti ohladi u juhi. Izvadite ga i spremite u hladnjak da se dobro ohladi. Juhu od kuhanja mesa nemojte baciti jer će vam trebati za umak od tunjevine.

Za umak, izmiksajte sve sastojke u kremu, dodajte po želji svježe mljevenog crnog papra te razrijedite umak sa par žlica juhe u kojoj se kuhalo meso.

Ohlađeno meso narežite na tanke šnite, posložite na tanjur, prelijte umakom od tunjevine i ukrasite sa kaparama. Poslužite hladno.

Vitello tonnato možete čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi 2-3 dana.

Vezani članci