×
×
Tonkatsu odrezak: Bečka šnicla na japanski način
Mesne lekcije

Tonkatsu odrezak: Bečka šnicla na japanski način

Svaka zemlja svoju šniclu ima – uključujući i Japan. Tonkatsu je svinjski odrezak paniran u panko mrvicama i pržen do prepoznatljive zlatne boje i hrskavosti.

Zagrebački odrezak volimo s prženim krumpirićima, bečki s rizi-bizijem dok se tonkatsu odrezak poslužuje uz rižu kuhanu na pari, kupus narezan na rezance i miso juhu.

Tonkatsu pripada kategoriji jela koja nosi naziv yoshoku, a radi se o japanskoj interpretaciji jela kuhinja zapadnog svijeta. Laički rečeno, Katsu je japanska verzija popularne bečke šnicle.

Vrste Katsu odreska

Tonkatsu se tradicionalno priprema od svinjetine i to najčešće od sljedećih dijelova:

Rosu verzija ovog odreska je ukusnija i sočnija s obzirom da je meso nešto masnije dok je hire-katsu krtiji i skuplji.

Osim svinjetine, danas postoje i varijacije od drugih vrsta mesa, poput menchi-katsu (od mljevenog mesa), tori katsu (od pilećeg filea), hamu-katsu od šunke ili gyu-katsu od govedine.

Panko mrvice za ekstra hrskavost

Ono što Katsu odrezak čini drugačijim od bečkog odreska je smjesa za paniranje koja se sastoji od umućenih jaja i japanskih krušnih mrvica poznatih pod nazivom panko mrvice.

Klasične krušne mrvice se rade od više vrsta kruha, a panko isključivo od bijelog. Podjela dalje ide na bijele panko mrvice koje se rade od bijelog kruha bez kore i tan panko mrvice nastale od cijele štruce kruha. Kod pripreme kruh se ne melje u mrvice, već više na pahulje i tako suši.

Dobivena tekstura kruha je lagana i prozračna, a prženje u panko mrvicama rezultira hrskavijim odreskom koji upija manje masnoća.

U Hrvatskoj panko mrvice možete pronaći u specijaliziranim dućanima, ali i u većim trgovačkim centrima.

Katsu Sando – najbolji japanski sendvič

Pohani odrezak se tradicionalno reže na štapiće i servira preliven gustim tonkatsu umakom čija je baza Worcester umak. Kao što smo spomenuli, Katsu se poslužuje povrh kuhane riže i uz narezani kupus no to nije jedino jelo s ovim odreskom.

Trenutno je u svijetu veoma popularan Katsu Sando – sendvič s Tonkatsu odreskom koji može varirati od comfort fooda, brzinskog zalogaja pa sve do otmjenog jela. U Japanu se može pronaći u lokalnim pekarama, trgovinama, ali i na menijima restorana.

Sendvič se sastoji od Tonkatsu odreska između dvije šnite bijelog, mliječnog kruha kojem je odrezana korica.

U ovaj sendvič tradicionalno ide roštilj umak s voćnim notama, a one se razlikuje od grada do grada. Umak nikada ne preuzima glavnu ulogu u sendviču već samo pojačava doživljaj svakog zagriza.

Za dodatke vrijedi – manje je više. Domaća salata od jaja i tartar daju sendviču kiselkastu notu, dok u sam sendvič Japanci eventualno stavljaju samo naribani kupus.