Tri razloga zašto je meso zdravo

2013
Volim meso Volim meso

13 Siječanj 2013, Komentari: Komentari isključeni za Tri razloga zašto je meso zdravo

U zdravoj prehrani proteklih se godina naveliko izbjegavalo meso, no nove studije i praksa potvrđuju kako je upravo meso najzdravije za ljudsko tijelo.

Mnogi ljudi smatraju kako su biljke dovoljne za dnevni unos i ‘održavanje’ ljudskog tijela, te kako su biljni proteini bolji od onih životinjskih, piše američki portal Medicaldaily.com.

No, navodi se u članku, to je u potpunosti pogrešno. Konzumacija mesa ljudskom tijelu daje snagu i ‘gorivo’ za sve vitalne metabolične funkcije.

U nastavku su tri glavna razloga koji podupiru teoriju (i praksu) mesa kao zdrave i potrebne namirnice.

Najveći izvor proteina

Proteini su među najvažnijim ‘građevnim’ materijalom za ljudsko tijelo. Poboljšavaju cjelokupno stanje ljudskog tijela, popravljaju i grade tkivo te produciraju antitijela koja nas štite od infekcija i pojačavaju imunološki sustav. Meso sadrži najviše esencijalnih aminokiselina koje su izvor proteina, potrebnih za zdravo tijelo.

Meso je izvor željeza, cinka i selena

Meso je bogat izvor željeza, cinka i selena. Željezo našem tijelu pomaže u stvaranju hemoglobina koji prenosi kisik u različite dijelove tijela. Cink pomaže u izgradnji tkiva i metabolizma, dok selen ‘uništava’ mast i kemikalije u tijelu.

Meso je puno vitamina

U mesu ćemo najčešće pronaći vitamine A, B i D. Radi se o ‘pomoćnicima’ koji će našem tijelu pomoći oko boljeg vida, čvršćih zubi te dati ‘podršku’ središnjem živčanom sustavu, poboljšavajući mentalno zdravlje. Sastojci iz mesa pomoći će nam i očuvanju zdravlja kože.

 

Vezani članci