Tvornica pljeskavica TPK: Potvrdili ljudi s trbusima

2016
6 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Tvornica pljeskavica TPK: Potvrdili ljudi s trbusima

Može vam se učiniti da je riječ o tipičnoj pečenjarnici, ali u Tvornici pljeskavica TPK sve je nijansu bolje, od interijera preko mljevene mesne smjese pa do deserta.

Zagrebu ne nedostaje pečenjarnica. Oduvijek su to bila zgodna, opuštena i ne preskupa okupljališta gostiju svih profila i godišta, na kojima ste mogli odraditi baš sve – proslaviti krstitke ili diplomu, uz miris mesa s roštilja (i poneku masnu mrlju) zaključiti poslovan dogovor ili pak samo skočiti na gablec.

No, to nažalost ne znači da sve pečenjarnice nude dobro meso. A često ni ne možete sve goste odvesti baš u bilo koju “rupu”, kako, ruku na srce, neke zaista izgledaju.

tvornica-pljeskavica-tpk-01

Tvornica pljeskavica TPK interijerom odudara od većine jelovnikom srodnih mjesta. Nije nimalo nakićena, lišena je kariranih stolnjaka i čistih je bijelih zidova koje krase ilustracije velikog formata Ivice Družaka, napravljene samo za njih. Ugodan pomak.

Sam popis jela na meniju djeluje roštiljski standardno – ćevapi, pljeskavice, đevrek, vješalice, ražnjići… nema posebnih iznenađenja. Meso se peče na drvenom ugljenu, a iako nigdje ne ističu definiciju “leskovačkog roštilja”, to je zapravo ono što ćete dobiti.

tvornica-pljeskavica-tpk-05

Krenuli smo od pljeskavica. Željeli smo na vilicu nabosti što više verzija pa je izbor pao na jelo imena Tri pljeskavice, koje uključuje običnu, gurmansku i onu sa sirom.

Standardnu pljeskavicu u TPK već smo probali i ni ovaj put nas nije razočarala, a oduševila nas je njezina gurmanska varijanta. Gurmanske pljeskavice često zbog dodataka znaju biti prežestoke, no, ova je prožeta finom pikantnošću. Cijena jela je 50 kn, a pojedinačne porcije svake od njih koštaju 45 kn.

Meso pljeskavica, kao i ćevapa, pripremljeno je od juneće prednje četvrti i loja. Sočno je taman kako i treba biti, uspješno je izbjegnuta eventualna suhoća ili neugodna nabitost mesa – TPK-ova mesna mljevena smjesa baš ostavlja lagan i prozračan dojam.

U drugom tanjuru kombinirali smo ćevape i punjenu vješalicu, zadovoljni što možemo prepoloviti standardne porcije od 10 ćevapa i dvije vješalice (60 kn). Ćevape, dakle, možete naručiti po komadu (3,5 kn/kom), a meso je jednako dobro kao i meso pljeskavice, sočno i nježno.

Punjena vješalica, odnosno, svinjska maramica koja se obavila oko svinjskog karea, a on pak oko sira i špeka, također nas nije ostavila ravnodušnima. Bila je lijepo zapečena, mekanog mesa i idealno rastopljenog sira iznutra.

Nisu podbacili ni prilozi, sasvim pristojan pekarski krumpir, dosta dobar kajmak i šopska salata iznad prosjeka odlično su upotpunili roštiljsku priču. Ovdje trebate obratiti pažnju i na deserte, jer su u svakog dana u ponudi kolači iz naše ponajbolje slastičarnice Mak na konac, kao i izvrsna baklava koju sami rade u TPK.

Ukupan ceh za dvije odrasle osobe, porcija pljeskavica, nešto ćevapa i jedna punjena vješalica, u pratnji tri priloga, tri pića, dvije kave i jednim kolačem bio je oko 240 kn, i zaista se nismo osjećali opljačkano. Na “to do” listi za idući put ostavili smo svinjska rebrica i punjeni lungić, a do tada uživamo kao ostvareni gosti iz njihovog gesla “Potvrdili ljudi s trbusima”.

Napomena: Među ljudima povremeno dolazi do zbrke s nazivom lokala, stoga ćemo samo naglasiti da ovaj lokal nije na Savskoj cesti, već na Cvjetnoj, u Cvjetnom naselju. Ako ste pratili medije, možda ste prije nekog vremena ulovili dramu i razmirice s bivšim roštilj-majstorom, ali tu temu ćemo preskočiti – gastronomsko žutilo puno nas manje zanima od onog što je na tanjuru.

Naziv: Tvornica pljeskavica TPK
Vrsta: pečenjarnica
Adresa: Cvjetna cesta 15, Zagreb
Radno vrijeme: pon-sub od 10 do 22 sata, nedjeljom zatvoreno
Telefon: 01 5629 708
Ponuda: roštilj, mesna jela

Vezani članci