Ukusno bockanje: Ražnjići s povrćem

2013

Sastojci

  • 600g svinjetine (odkoštena vratina, but, lopatica)
  • različito povrće (paprike, luk, patlidžani, tikvice, šampinjoni)
  • sol, papar
  • 1 češanj češnjaka
  • začinsko bilje
  • maslinovo i suncokretovo ulje
  • 2-3 žličice limunovog soka
  • metalni ili drveni štapići
4 Siječanj 2013, Komentari: 2

Ljeto se bliži svom kraju, godišnji odmori su gotovi, najradije biste od muke, nekog bocnuli. Umirujuća radnja bockanja sastojaka na štapiće, miris roštilja i okusi obilja kasnog ljeta mogli bi imati terapeutski učinak.

Ne postoji gotovo ništa što ne biste mogli nataknuti na štapiće i ispeći. Ono što je važno kod pripreme ražnjića jest jednaka debljina kockica mesa i ostalih sastojaka koje nabadate, da bi se svi jednako pekli i primjerena temperatura roštilja/grilla.

Roštilj na drva ili ugljen je naravno, najaromatičnija varijanta, ali u nedostatku istoga, poslužit će i električni grill, pa čak i pećnica, a ražnjiće ćete ispeći na limu, obloženim papirom za pečenje.

raznjici

Kad je riječ o svinjetini najbolji ražnjići će biti oni od odkoštene vratine. Prošaranost vratine osigurava sočnost i aromu, ali poslužiti će i lopatica, kao i but, ako ste skloniji posnijem mesu.

Meso narežite na jednake, ne prevelike kockice. Vodite računa o tome da su vam sve jednake debljine. Narežite i povrće, pripremite što manje šampinjone, luk razdvojite na listove.

Nataknite sastojke naizmjence na štapiće, pazeći da ih ne prenabijete i time onemogućite ravnomjerno pečenje. Isto tako, po potrebi, nakon slaganja sastojaka, povrće koje viri obrežite, da kod stavljanja na roštilj izbjegnete prevrtanje štapića i da ih sa svih strana možete jednako ispeći.

Pripremite marinadu:
U mužaru istisnite češanj češnjaka i dodatno ga zdrobite sa solju i svježe mljevenim paprom. Dodajte začinsko bilje po želji (bosiljak, origano, mažuran, majčinu dušicu ili mješavinu začina, već prema ukusu) dodajte ulje i limunov sok i miješajte u mužaru da vam se stvori emulzija kojom prelijte i premažite ražnjiće.

Tijesno ih složite u posudu za mariniranje i ostavite najmanje 12 sati, u međuvremenu barem jednom okrenite. Prije samog pečenja, možete ih kratko staviti u zamrzivač, čime ćete postići da svi dobiju ‘kockasti oblik’ koji će omogućiti lakše baratanje štapićima i okretanje kad ih budete pekli.

raznjici

Bez obzira na koji način pečenja se odlučite, temperatura mora biti visoka, ražnjići se pri stavljanju ne smiju lijepiti na podlogu. Pecite ih 10-15 minuta sa svake strane, ovisno o vrsti mesa i veličini kockica.

Poslužite uz prženu rižu, povrće s roštilja, bogatu salatu, a ljubitelji krumpira mogu na ražnjić staviti i male krumpire razrezane u lepezu i utora napunjenih tanko rezanom mesnatom dimljenom slaninom.

Ako se odlučite za tako pečene krumpire, njih ćete, jer im je potrebno najviše vremena, staviti peći prve.

Vezani članci