Okusite umami: Govedina sa sušenim rajčicama

2013
Volim meso Volim meso

Sastojci

  • 200g goveđeg odreska
  • 20g sušenih rajčica
  • 50ml sakea (rižino vino)
  • prstohvat soli
22 Siječanj 2013, Komentari: Komentari isključeni za Okusite umami: Govedina sa sušenim rajčicama

Ovaj recept je primjer savršene kombinacije namirnica koje tvore ukusno jelo u kojem maksimalno možete uživati u umami okusu.

Sušene rajčice sadrže visok udio glutamata  koje se tijekom pripreme spajaju s inozinom (nukleotid) iz mesa te tako tvori karakterističan umami okus.

Jela bogata umamijem ostavljaju veoma ugodan okus u ustima nakon jela te djeluju umirujuće i zadovoljavajuće.

Isprobajte recept slavnog japanskog chefa Yoshihira Takahashija.

Priprema:

Odstranite sve masne dijelove i žilice s goveđeg odreska. Narežite ga na trake širine 3 centimetra i dužine 5 centimetara. Meso blago posolite i ostavite da odstoji sat vremena.

Sušene rajčice močite u sakeu (ako nemate rižino vino, poslužit će i obično s većim postotkom alkohola) pola dana, a zatim ih zagrijte dok se ne smekšaju. Stavite ih u sjeckalicu i izmiješajte dok ne dobijete pastu.

Govedinu i pastu od sušenih rajčica stavite zajedno u vrećicu koju ste potom vakumirali. Ostavite da odstoji u frižideru čitav dan.

Pecite meso sve dok ne potamni sa svih strana, a sredinu mesa držite na temperaturi od 40 stupnjeva.

Uslast!

Zoran Janković

Vezani članci