Okusi tradicionalne Irske: Usoljena govedina i zelje

2014

Sastojci

  • 1.8 kg usoljene govedine (od prsa)
  • 3 velike mrkve
  • 3 krumpira
  • 6 - 8 manjih glavica luka
  • 1 žličica gorušice
  • svježi timijan i peršin
  • 1 glavica kupusa
  • sol i papar
9 Ožujak 2014, Komentari: Comments Off on Okusi tradicionalne Irske: Usoljena govedina i zelje

Iako se danas veoma rijetko konzumira, usoljena govedina sa zeljem je tradicionalno irsko jelo u kojem se nakon dugog posta uživalo za večeru na uskrsnu nedjelju.

Spominje se kao jedno od tipičnih jela za Dan sv. Patrika jer meso daje odličnu ‘podlogu’ za ispijanje većih količina (tamnog) piva i viskija, a zelje liječi nuspojave mamurluka kod onih koji pretjeraju.

Usoljena govedina se najčešće kupuje u konzervama no ako imate viška vremena, možete sami usoliti meso prateći detaljne upute.

Priprema:

Stavite meso u veći lonac i dodajte hladnu vodu tako da prekrije meso, poklopite pa kuhajte na srednje jakoj vatri oko 30 minuta. Nakon pola sata promijenite vodu u kojoj se meso kuhalo kako jelo ne bi bilo preslano. Ulijte toplu vodu u lonac tako da prekrije meso i kuhajte 3 sata dok meso nije mekano.

Dodajte krupno narezanu mrkvu, očišćeni luk, gorušicu te vezicu peršina i timijana i kuhajte 30 minuta, a potom dodajte kupus (očistite vanjske listove i narežite ga na četvrtine) i kuhajte još 15 – 20 minuta.

Govedinu poslužite tako da je narežete na šnite, okružite kuhanim povrćem i prelijete s malo tekućine u kojoj se sve kuhalo. Uz to svakako poslužite senf.

Vezani članci