Varivo od graška sa Frankfurter kobasicom

2014

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • 1 pakiranje Frankfurter hrenovki
  • 500 g graška
  • 1 veliki luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 šalice temeljca (pilećeg ili povrtnog)
  • 2 šalice hladne vode
  • sol, papar
  • začinske trave prema želji (lovor, timijan, peršin)
1 Kolovoz 2014, Komentari: Comments Off on Varivo od graška sa Frankfurter kobasicom

Varivo od graška idealno je jelo 'na žlicu' za okrijepu organizma za ljetnih dana, a ukusno je posluženo toplo ili hladno. Za mesne gurmane predlažemo dodavanje dimljene kobasice ili prepržene slanine.

Juha od graška poznata je od davnina, a pisani trag može se pronaći u Aristofanovoj komediji ‘Ptice’. Prema nekim izvorima, Grci i Rimljani su uzgajali grašak 500 godina prije Krista i radili juhu.

Postoji bezbroj varijacija ove juhe ili variva, a nudimo vam osnovni recept ‘pojačan’ ukusnom Frankfurter kobasicom koju karakterizira lagani okus s blagom aromom dima.

Vrijeme pripreme ovog variva možete skratiti ukoliko umjesto svježeg koristite konzervirani grašak.

frankfurter-varivo-od-graska-detalj

Priprema:

Luk sitno nasjeckajte, a češnjak protisnite ili također sitno narežite. Zagrijte maslinovo ulje u loncu pa dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne omekšaju.

Dodajte grašak pa promiješajte i pirjajte minutu-dvije pa ulijte vodu i temeljac, začinite i pustite da zakuha.

Ako želite blag okus variva, onda hrenovke narežite na ploške i ubacite ih u varivo 10 minuta nakon što je zavrilo. Ako ste ljubitelj jačeg okusa, onda cijele hrenovke prepržite na grill tavi, narežite na ploške i dodajte varivu pred sam kraj kuhanja.

Varivo kuhajte u napola poklopljenom loncu, na laganoj vatri, oko 25 – 45 minuta, odnosno dok grašak nije kuhan. Maknite varivo s vatre, grabilicom izvadite količinu graška prema želji i usitnite ga u pire u sjeckalici ili štapnim mikserom pa vratite u lonac pa pustite da se kuha oko 3 minute.

Pire će dati varivu kremastu teksturu i gustoću bez zaprške ili dodavanja brašna tako da je ovaj recept pogodan za Paleo način prehrane.

Hrenovke možete zamijeniti slaninom tako da je prepržite (na tavi ili u pećnici), zdrobite na manje komade i njome pospete juhu prilikom posluživanja.

Vezani članci