Crveno meso jedan je od najboljih izvora željeza i cinka, a njegova prisutnost u dohrani dojenčeta iznimno je važna jer nedostatan unos ovih mikronutrijenata može imati dugotrajne neželjene posljedice na djetetov kognitivni napredak, ponašanje te cjelokupni rast i razvoj.
Crveno meso sadrži cink i željezo potrebni za normalan rast i razvoj
Već u malim količinama crvenog mesa, količinama koje dojenče ili malo dijete doista može i pojesti, nalazi se dovoljna količina željeza i cinka potrebna za normalan rast i razvoj.
Poznato je da dojenčad u dobi starijoj od 6 mjeseci isključivim dojenjem, koje je svakako zlatni standard u prvih četiri do šest mjeseci djetetova života, ne može dobiti dovoljno željeza i cinka.
U cilju osiguravanja adekvatnog unosa ovih minerala, Europsko društvo za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu, Američka akademija za pedijatriju i Medicinski institut navode upravo ove nutrijente kao prioritetne te potiču uvođenje namirnica bogatih željezom i cinkom u dohranu djeteta.
Promjena trendova u dohrani dojenčadi
Svi znamo da jedinstvene preporuke o tome s kojom namirnicom započeti dohranu ne postoje. Često se preporuča kada u dohranu dojenčeta uvesti voće, povrće, žitarice ili meso.
Danas dostupni znanstveni dokazi navode da različite države i podneblja započinju dohranu različitim namirnicama, pa su to kod nas najčešće voće i žitarice, dok su to, primjerice u Njemačkoj, povrće i meso, a u tom se smjeru i kod nas mijenjaju trendovi.
Dostupna istraživanja pokazala su da uobičajene namirnice kojima se počinje dohrana, poput voća i žitarica, osiguravaju manje od trećine preporučenog dnevnog unosa željeza i cinka.
Istraživanje objavljeno još 2006. godine u relevantnom znanstvenom časopisu Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition pokazalo je da dojenčad kojoj se u prehranu uvelo crveno meso, poput teletine i govedine, dobiva adekvatnu količinu željeza i cinka putem prehrane.
Navedena saznanja potvrdila je i znanstvena studija iz 2014. godine u kojoj se navodi da dohrana koja uključuje crveno meso povećava linearni rast dojenčeta bez stvaranja masnog tkiva, odnosno debljine u budućnosti.
Uz željezo, i cink se smatra ključnim mineralom za rast i razvoj djeteta jer njegovo antioksidativno djelovanje utječe na osnaživanje imuniteta, zacjeljivanje rana i održavanje normalne razine šećera u krvi.
Važnost navedenog u neuromotornom i kognitivnom razvoju djece je neosporna pa je o modelu dohrane uistinu potrebno razmisliti.
Izvori:
- **U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. 2006. USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 19. Nutrient Data Laboratory Home Page, http://www.ars.usda.gov/ba/bhnrc/ndl. Beef, NDB No: 13364; Pork, NDB No: 10093; Chicken, NDB No: 05126; Turkey, NDB No: 05168
- Butte NF, Lopez-Alarcon MG, Garza C. Nutrient adequacy of exclusive breastfeeding for the term infant during the ist 6 months of life. Geneva: WHO, 2001.
- Agostoni C, Decsi T, Fewtrell M, Goulet O, Kolacek S, Koletzko B, et al. Complementary feeding: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2008;46:99-110.
- The Institute of Medicine. WIC Food Packages: Time for a Change. December 2005.
- American Academy of Pediatrics. Pediatric Nutrition Handbook. Fifth Edition. American Academy of Pediatrics. 2004.
- Tang M, Krebs NF. High protein intake from meat as complementary food increases growth but not adiposity in breastfed infants: a randomized trial. Am J Clin Nutr 2014 100: 5 1322-1328.
- Krebs NF, Westcott JE, Butler N, Robinson C, Bell M, Hambidge KM. Meat as a first complementary food for breastfed infants: Feasibility and impact on zinc intake and status. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 2006; 42: 207-214.
- Lozoff B, Jimenez E, Smith J. Double burden of iron deficiency in infancy and low socioeconomic status. Archives of Pediatric and Adolescent Medicine 2006; 160: 1108-1113.
- Mahan LK, Escott-Stump S. Krause’s Food, Nutrition, & Diet Therapy,11th Edition. Saunders/Elsevier. 2004.
- Reilly JJ, Ashworth S, Wells JC. Metabolisable energy consumption in the exclusively breast-fed infant aged 3–6 months from the developed world: a systematic review. Br J Nutr 2005;94:56-63.