×
×
Važnost crvenog mesa u dohrani dojenčadi
Meso i zdravlje

Važnost crvenog mesa u dohrani dojenčadi

Dohrana koja uključuje crveno meso utječe na pravilan rast dojenčeta bez stvaranja masnog tkiva i debljine u budućnosti.

Crveno meso jedan je od najboljih izvora željeza i cinka, a njegova prisutnost u dohrani dojenčeta iznimno je važna jer nedostatan unos ovih mikronutrijenata može imati dugotrajne neželjene posljedice na djetetov kognitivni napredak, ponašanje te cjelokupni rast i razvoj.

Crveno meso sadrži cink i željezo potrebni za normalan rast i razvoj

Već u malim količinama crvenog mesa, količinama koje dojenče ili malo dijete doista može i pojesti, nalazi se dovoljna količina željeza i cinka potrebna za normalan rast i razvoj.

Poznato je da dojenčad u dobi starijoj od 6 mjeseci isključivim dojenjem, koje je svakako zlatni standard u prvih četiri do šest mjeseci djetetova života, ne može dobiti dovoljno željeza i cinka.

potrebe-za-zeljezom-i-cinkom-u-djece

U cilju osiguravanja adekvatnog unosa ovih minerala, Europsko društvo za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu, Američka akademija za pedijatriju i Medicinski institut navode upravo ove nutrijente kao prioritetne te potiču uvođenje namirnica bogatih željezom i cinkom u dohranu djeteta.

Promjena trendova u dohrani dojenčadi

Svi znamo da jedinstvene preporuke o tome s kojom namirnicom započeti dohranu ne postoje. Često se preporuča kada u dohranu dojenčeta uvesti voće, povrće, žitarice ili meso.

Danas dostupni znanstveni dokazi navode da različite države i podneblja započinju dohranu različitim namirnicama, pa su to kod nas najčešće voće i žitarice, dok su to, primjerice u Njemačkoj, povrće i meso, a u tom se smjeru i kod nas mijenjaju trendovi.

Dostupna istraživanja pokazala su da uobičajene namirnice kojima se počinje dohrana, poput voća i žitarica, osiguravaju manje od trećine preporučenog dnevnog unosa željeza i cinka.

crveno-meso-zeljezo-cink

Istraživanje objavljeno još 2006. godine u relevantnom znanstvenom časopisu Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition pokazalo je da dojenčad kojoj se u prehranu uvelo crveno meso, poput teletine i govedine, dobiva adekvatnu količinu željeza i cinka putem prehrane.

Navedena saznanja potvrdila je i znanstvena studija iz 2014. godine u kojoj se navodi da dohrana koja uključuje crveno meso povećava linearni rast dojenčeta bez stvaranja masnog tkiva, odnosno debljine u budućnosti.

Uz željezo, i cink se smatra ključnim mineralom za rast i razvoj djeteta jer njegovo antioksidativno djelovanje utječe na osnaživanje imuniteta, zacjeljivanje rana i održavanje normalne razine šećera u krvi.

Važnost navedenog u neuromotornom i kognitivnom razvoju djece je neosporna pa je o modelu dohrane uistinu potrebno razmisliti.

Izvori:

  1. **U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. 2006. USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 19. Nutrient Data Laboratory Home Page, http://www.ars.usda.gov/ba/bhnrc/ndl. Beef, NDB No: 13364; Pork, NDB No: 10093; Chicken, NDB No: 05126; Turkey, NDB No: 05168
  2. Butte NF, Lopez-Alarcon MG, Garza C. Nutrient adequacy of exclusive breastfeeding for the term infant during the ist 6 months of life. Geneva: WHO, 2001.
  3. Agostoni C, Decsi T, Fewtrell M, Goulet O, Kolacek S, Koletzko B, et al. Complementary feeding: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2008;46:99-110.
  4. The Institute of Medicine. WIC Food Packages: Time for a Change. December 2005.
  5. American Academy of Pediatrics. Pediatric Nutrition Handbook. Fifth Edition. American Academy of Pediatrics. 2004.
  6. Tang M, Krebs NF. High protein intake from meat as complementary food increases growth but not adiposity in breastfed infants: a randomized trial. Am J Clin Nutr 2014 100: 5 1322-1328.
  7. Krebs NF, Westcott JE, Butler N, Robinson C, Bell M, Hambidge KM. Meat as a first complementary food for breastfed infants: Feasibility and impact on zinc intake and status. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 2006; 42: 207-214.
  8. Lozoff B, Jimenez E, Smith J. Double burden of iron deficiency in infancy and low socioeconomic status. Archives of Pediatric and Adolescent Medicine 2006; 160: 1108-1113.
  9. Mahan LK, Escott-Stump S. Krause’s Food, Nutrition, & Diet Therapy,11th Edition. Saunders/Elsevier. 2004.
  10. Reilly JJ, Ashworth S, Wells JC. Metabolisable energy consumption in the exclusively breast-fed infant aged 3–6 months from the developed world: a systematic review. Br J Nutr 2005;94:56-63.