×
×
VIDEO: Napravite samoborske kotlete i sataraš
Video recepti

VIDEO: Napravite samoborske kotlete i sataraš

Priprema kotleta na samoborski način sačuvat će njihovu sočnost, a sataraš će savršeno zaokružiti ljetni ručak.

Znate onu priču, sreli se Samoborac i bećar pa dogovaraju što će za ručak… No, dobro, nije se baš tako dogodilo, ali tim je putem krenula naša inspiracija za ovaj zgodan obrok – samoborski kotleti i sataraš (poznat još i kao “bećarac”).

Ne postoji samo jedan recept za samoborske kotlete, restorani navodno čuvaju svoje tajne, neki kuhari meso podlijevaju vinom, drugi dodaju kim…

Razlika svakako ima, no nama se dopao ovaj način pripreme koji će svinjske kotlete, zahvaljujući laganom pirjanju sačuvati sočnima i mekanima.

Oko sataraša se također vode brojne rasprave, jedni dodaju rižu, drugi tikvice, a trećima to nije to ako nisu ubacili i jaja. Bazična varijanta sataraša svakako su luk, paprike i rajčica pa smo se toga i držali.

Najvažnije, pripremili smo ukusan i relativno brz ljetni ručak. Inače, samoborski kotleti obično se poslužuju uz kuhani ili pečeni krumpir, ali sigurni smo da će vam se i ova naša verzija svidjeti.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 min
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Odrezak bez kosti

    ZA SATARAŠ:

Priprema:

  1. Kotlete malo zarežite po rubovima ako imaju više masnoće. Posolite ih i popaprite pa uvaljajte u brašno. Zagrijte ulje ili svinjsku mast u tavi pa zapecite kotlete s obje strane tako da "uhvate" koricu. Nemojte ih stavljati previše istovremeno u tavu, radije ih pecite u više navrata. Kotlete izvadite iz tave i držite u posudi s poklopcem.
  2. Nasjeckajte češnjak. Postružite masnoću i brašno koje vam je ostalo u tavi pa na tu istu masnoću bacite češnjak. Kratko ga ispržite pazeći da ne zagori pa podlijte vodom ili temeljcem. Vratite kotlete i poklopite. Pustite da se pirjaju oko 20 minuta.
  3. Nasjeckajte svježi peršin pa ga pred kraj dodajte u kotlete. Promiješajte kako bi se ravnomjerno rasporedio. Još kratko prokuhajte. Meso poslužite i prelijte umakom iz tave.
  4. Za sataraš, narežite luk na polumjesece (ne moraju biti previše tanki), papriku na trakice, a rajčicu na komade srednje veličine. Zagrijte ulje u loncu pa ubacite luk, malo posolite i poklopite. Povremeno promiješajte.
  5. Kada luk omekša, dodajte papriku, opet malo posolite i poklopite, povremeno promiješajte. Nakon što je i paprika povenula, ubacite rajčicu i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, ovisno volite li gušću ili rjeđu strukturu.
  6. Nemojte zaboraviti povremeno promiješati. Pred kraj dosolite ako je potrebno i lagano popaprite, a možete dodati i ljutu papričicu ako vam paše.