×
×
Koje začine koristiti za pripremu svinjetine
Mesne lekcije

Koje začine koristiti za pripremu svinjetine

Koje začine najviše koristite prilikom pripreme svinjetine? Donosimo vam čitav niz pomalo neočekivanih začina koji će se odlično slagati uz bilo koje jelo sa svinjetinom.

Iako postoje određene vrste hrane koje su najukusnije bez ikakvih dodataka, složit ćemo se da začini i začinske trave većini jela daju bolji i puniji okus. Kako bi jelo bilo što ukusnije, potrebno je znati koje začine koristiti s kojim namirnicama.

Svinjetina se tako odlično slaže s velikim brojem začina, poput paprike i čilija, no češnjak, ružmarin, timijan, kumin, korijander i egzotični đumbir i piment će doista izvući ono najbolje iz vašeg komada mesa, bilo da se radi o krmenadlima, odresku ili vratini.

zacini-za-svinjetinu-cesnjak
Češnjak, ružmarin i timijan su najčešće korišteni začini kod pripreme svinjetine.

Češnjak

Jedan od najčešćih začina koji se koriste za pripremu svinjetine. Češnjak je u uskom srodstvu s lukom, ima veoma jak okus i kad dobro prodre u njega, daje mesu pomalo slatkast okus.

Češnjak možete koristiti u svakom jelu koje pripremate sa svinjetinom. Osim što mu daje prijatan okus, češnjak ujedno i omekšava meso tijekom kuhanja. Kako bi izvukli sve sokove, češnjak je najbolje zdrobiti (zgnječiti), potom dodati jelu tijekom kuhanja. Ako pripremate pečenje, zdrobljeni češnjak je najbolje utrljati u rezove mesa.

Ružmarin

Još jedan začin koji uspješno naglašava odličan okus svinjetine, a najčešće se koristi prilikom pripreme pečenja. Ružmarin je autohtona mediteranska biljka i pripadnik obitelji metvice. Ružmarin je poznat kao spomen biljka koja na sprovodima i vjenčanjima simbolizira odanost i prijateljstvo.

Timijan

Biljka nježnog izgleda i prodornog okusa, može se koristiti u svim jelima sa svinjetinom. Osušeni ili svježi timijan možete koristiti tijekom cijele godine. Timijan pripada obitelji metvice i ima ljekovita svojstva poput antibakterijskog i antiseptičkog djelovanja.

Drevni Egipćani su koristili timijan za mumificiranje, a Grci za ljekovite kupke i spaljivanje u hramovima. Legende kažu da spaljivanje timijana daje hrabrost.

Osim mesa, timijan se može koristiti u jelima s povrćem, ribi, juhama i – čajevima.

Kumin

Kumin je autohtona biljka istočnog Mediterana i Indije no danas se koristi u brojnim kulturama diljem svijeta. Najčešće se koristi kod pripreme svinjskih odrezaka.

zacini-za-svinjetinu-kumin
Sjemenke kumina.

Kumin dolazi u dva oblika – cjelovit, odnosno u zrnu i mljeven (u prahu). Osnovni je sastojak curryja i pripada obitelji peršina.

Korijander

Začin koji se najviše koristi kod pripreme svinjskih odrezaka te slatko – kisele svinjetine. Upotreba korijandera započinje u južnoj Europi, a proteže se sve do sjeverne Afrike i južnozapadne Azije.

zacini-za-svinjetinu-korijander
Lišće i zrna korijandera koriste se kao začini i imaju drugačiji okus.

Lišće i osušene sjemenke su jestive i imaju različit okus. Lišće se koristi u brojnim sjeveroazijskim jelima poput chutneya i salata dok se sjemenke koriste u juhama i gulašima.

Đumbir i piment

Veoma popularni začini za svinjetinu koji joj daju veoma ukusan i ljutkast okus. Koriste se kod pripreme gulaša i pečenja.

zacini-za-svinjetinu-piment
Piment ili jamajkanski papar.

Drvo pimenta potječe s Karipskih otoka. Piment je jedini začin koji raste u zapadnoj hemisferi. Široku primjenu ima u kuhinji Jamajke i jelima daje prepoznatljiv ‘jamajkanski’ okus, a naziva se još i ‘jamajkanski papar’. Okus je sličan papru, ali nema toliku ljutinu i oštrinu.

zacini-za-svinjetinu-djumbir
Đumbir se koristi kao lijek i začin.

Đumbir se koristi kao lijek i kao začin, najčešće u slatkim jelima kao što su keksi, peciva i razne vrste kruha. Veoma je popularan na Karibima jer raste u tropskim uvjetima. Jamajkanski đumbir je planetarno popularan zbog karakterističnog intenzivnog okusa. Većina zaliha đumbira dolazi upravo s Jamajke, a ostatak iz Indije, Kine i Afrike.