Gdje je najfiniji hamburger u Zagrebu?

2013
25 Siječanj 2013, Komentari: 40

Ekipa Volim meso portala odvažila se na tajni zadatak i pod okriljem ručka obišla pet najpopularnijih zagrebačkih 'zalogajnica' čije hamburgere svi hvale. Što smo okusili, saznajte u nastavku.

Hamburger je posljednjih mjeseci mesni hit broj jedan. Svi o njemu pričaju, svi ga rado ručaju. I baš svi imaju omiljenu destinaciju. One o kojima se najviše priča ni nas nisu ostavile ravnodušnima. Radi što pravilnijeg uzorka, naša je ‘mesna družina’ na svakoj lokaciji jela isti hamburger, pa je neke lokacije trebalo obići i više od jednog puta.

Lokacije koje smo posjetili su RougeMarin, Papa’s, Šalša, MekPer’s te Rocket burger.

MekPer’s 

‘Kralj Rudeša’ smjestio se na Zagrebačkoj cesti i najpoznatiji je po Zloburgeru; hamburgeru s pljeskavicom od 90% telećeg mesa u hambi pecivu, ukupne težine 650 grama. Za one odvažnije, u ponudi je ‘tripl dabl’ Zloburger koji teži čitavu kilu!

Od ostalih ‘Mekburgera’, na meniju su Hamburger, Cheesburger, Kokodaburger, Kokocheesburger i Hambi poker. U potonji uz pljeskavicu od telećeg mesa idu i četiri vrste sira (sirni namaz s vlascem, gauda, feta sir i gorgonzola).

U svaki hamburger idu tri salate – priloga i dva umaka. Posebnost ove lokacije je takozvani ‘rudeški’ – umak kojeg sami spravljaju. Hamburgeri izgledom nisu klasični – idu više u širinu nego u debljinu, odnosno visinu, što se možda neće svidjeti onima koji su navikli na deblju pljeskavicu. No, za njih je na raspolaganju već spomenuti Zloburger.

zloburger_mekpers

Zloburger – hamburger za odvažne teži 650 grama.

Odabirom se neće oduševiti ni oni koji paze na težinu pa će im uz 650 grama pljeskavice zasmetati poveće pecivo i neobično puno umaka, a koje pak daje ovim hamburgerima iznimnu sočnost.

Slogan ove lokacije je ‘zajedno smo skupa’ što se najbolje vidi po klijenteli. Društvo koje se ondje okuplja na ručku zaista je šaroliko, od biznismena u odjelima i kravatama do skejtera iz kvarta. Hamburgeri, kažu nam, čine dobro (d)jelo i spajaju ljude.

Izgledom, MekPer’s silno podsjeća na kakav američki ‘diner’, uz malu terasu i zabavno, retro uređenje unutrašnjosti. Usluga je za vrijeme našeg pohoda na Zloburger i Hambi poker, kojima smo ostali oduševljeni, bila besprijekorna.

Bistro Šalša

Bistro Šalša na Trešnjevci otvoren je ove godine, ali je ubrzo postao sinonim za dobru kvartovsku hranu. Znalci koji su nas tamo uputili kažu kako je najgore i najbolje kod Šalše radno vrijeme, odnosno vrijeme nestanka hrane s menija. Već u 14 sati niste imali što pojesti s menija, koji je posložen kao zbir finih i cjenovno dostupnih gableca.

Srećom, odnedavno u Šalši možete pojesti popodnevni meni koji obavezno dolazi s jednim ‘dnevnim’ hamburgerom. Lagano pečeno i dimljeno pecivo punjeno je sa 200 grama mljevenog ramsteka, ukrašenog bogatom količinom sezonskih priloga i umaka. Meso je izuzetno fino, a prilozi su sve samo ne dosadni; istarska panceta, grilano i marinirano povrće, raznolike klice i dresing od jogurta. Riječ je, svakako, o neuobičajenoj ponudi jednog hamburger bara pa time svojim brojnim posjetiteljima pružaju neobičnu gastro-burger avanturu.

salsa_hamburger

Neuobičajena ponuda priloga za hamburger – od pancete do klica.

Ono što je prednost Šalše u odnosu na druge jest to što osoblje Šalše svakog gosta pita koliko jako ili slabo želi da je meso u njegovom hamburgeru pečeno. Mi smo tražili ‘medium’ i točno takav smo i dobili. Osoblje je ljubazno, interijer simpatičan, a mi vam svakako preporučamo da navratite do Trešnjevke i isprobate njihov hamburger.

RougeMarin

Slično kao i u Šalši, bistro RougeMarin nudi dnevni hamburger sa sezonskim sastojcima. RougeMarin je smješten u Folnegovićevoj ulici i posljednjih je mjeseci jedno od najpoznatijih hamburgerskih odredišta u Zagrebu.

Osim dnevnog hamburgera, u redovnoj su ponudi i cheesburger i običan hamburger. O dnevnoj ponudi najbolje se informirati putem njihove Facebook stranice gdje redovito informiraju goste o ponudi.

Na istoj lokaciji mogli ste saznati i o njihovim posebnim večerama, poput one s kojom su krenuli lani – ‘all you can eat’. Za 70 kuna po osobi čitavo večer mogli ste jesti hamburgere po izboru. Ukupno je bilo sedam slijedova sa sedam različitih mini-burgera.

rougemarine_hamburger

Klasični hamburger u RougeMarinu čini debela i sočna pljeskavica.

U posljednje vrijeme, reći će upućeniji, kvaliteta hamburgera varira. Ponekad je hamburger definitivno najbolji u gradu, a ponekad su pecivo i meso suviše suhi ili dolaze s neobičnim kombinacijama sastojaka (slatko-kiseli thai umak s čilijem mnogima je presladak uz junetinu). Ipak, RougeMarin je bio na razini zadatka i njihova ponuda je bila i više nego ukusna. Uz neobično, industrijsko uređenje prostora, možete naići na na već spomenute ‘burger-partyje’.

Papa’s True American Bar

Odmah pored kinodvorane na Tuškancu nalazi se američki burger restoran Papa’s. U potpunosti uređen u američkom stilu, Papa’s nudi jedan od finijih hamburgera u gradu – Papas’s burger. Uz njega na meniju možete pronaći Hamburger classic, Cheeseburger i BBQ.

Djelomice zbog stila uređenja, djelomice zbog hamburgera sa 100 postotnom junećom pljeskavicom i klasičnim prilozima (zelena salata, rajčica, umak, sir, kiseli krastavci), Papa’s najviše od svih odaje dojam lokacije gdje možete probati najklasičniji američki hamburger. Pljeskavica dolazi u dvije veličine, 140 i 180 grama, a hambi pecivo je poprilično debelo.

papas_hamburger

Pržena slanina u BBQ hamburgeru daje mu onaj pravi ‘burgerski’ šmek.

Kombinacija u, primjerice, BBQ hamburgeru, koji ima hrskavu, prženu slaninu i BBQ umak, garantira onaj poseban burgerski šmek. Zanimljivost je i način serviranja – hamburgeri stižu na drvenom pladnju, posloženi na masni papir. Naručite li uz njih krumpiriće dobit ćete ih u visokoj metalnoj posudici, a sve to stići će vam na stol na kojem vas već čeka metalna kanta s osnovnim prilozima.

Daleko najveća zamjerka Papa’su, ako je suditi po ‘tipovima’ ostavljenim na Foursquare mobilnoj aplikaciji, jest usluga. Mi smo Papa’s posjetili dvaput i oba puta bili zadovoljni hranom i uslugom, no nekolicina ljudi pored nas nije bila te sreće. Ipak, ne dajte da vam priče pokvare doživljaj i uvjerite se sami. S hamburgerima nećete pogriješiti.

Rocket Burger Cafe

Dvoje Kanađana s nešto hrvatskog podrijetla otvorili su Rocket Burger u samom centru zgrada – u Tkalčićevoj. U ponudi (od hamburgera) je Burger classic, Cheeseburger, Bacon Cheeseburger, Double Cheeseburger te Double Trouble.

Pljeskavica je od 100 postotnog goveđeg mesa, a hamburger u relativno tankom pecivu dolazi s klasičnim prilozima; zelena salata, kiseli krastavci i rajčica. Uz spomenuto, poslužit će vam i Rocket umak koji spravljaju po vlastitoj recepturi.

rocket_burger

Bacon cheeseburger u domaćem pecivu začinjen sočnim Rocket umakom.

Najviše se ističe Bacon Cheeseburger koji dolazi s klasičnim cheese sastojcima uz dodatak pržene slanine.

Zanimljivo je da vlasnici Rocket Burgera sve proizvode sami; koriste vlastita peciva i vlastiti umak. Uz hamburgere će vam poslužiti i druga jela, a ističe se začinjeni krumpir koji najbolje leži uz jedan Bacon Cheeseburger.

Za jedan ‘turistički’ smješten bistro, osoblje je  izuzetno prijatno i uslužno. Dokaz tome su sitni detalji na koje izuzetno obraćaju pozornost, kao što su vlažne maramice koje će vam dati nakon jela. Lokacija je već spomenuta, ‘turistička’, ali dostupna, lijepo uređene unutrašnjosti u retro stilu američke zalogajnice.

Obzirom da nas je nekoliko sudjelovalo u ovom istraživanju, gotovo svatko je imao svoje favorite, pa je zajednički zaključak o najfinijem zagrebačkom hamburgeru bilo nemoguće donijeti. Koji je najfiniji, ipak je nešto što ćemo ostaviti vama na – kušanje. Dobar tek! 

Vezani članci