Zapečene okrugle tikvice punjene junetinom

2014

Sastojci

  • 375 g mljevene junetine
  • 4 srednje velike okrugle tikvice
  • 150 g riže dugog zrna
  • 2 veće svježe rajčice
  • 1 jaje
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 250 ml pasirane rajčice
  • 1/2 žličice sušenog ružmarina
  • sol i svježe mljeveni papar
  • 4 žlice ribanog parmezana
  • svježi peršin
2 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Zapečene okrugle tikvice punjene junetinom

Punjene okrugle tikvice osim što su odličnog okusa istovremeno predivno izgledaju na tanjuru. Nadjev prilagodite svom ukusu iako s odabirom mljevenog mesa nikad ne možete pogriješiti.

Čini se kako ne postoji osoba koja ne voli punjeno povrće, bilo da se radi o punjenim paprikama, punjenim patlidžanima, artičokama ili gljivama pa tako ni tikvice nisu iznimka.

Najčešće punimo duguljaste tikvice – lako ih nabaviti i povoljne su. Ako ste u prilici, pokušajte naći okrugle zelene tikvice koje će vjerojatno biti nešto skuplje u odnosu na ‘duguljastu verziju’ istih, ali ponekad se radi uživanja u eksperimentiranju s novim stvarima isplati dati koja kuna više.

Parmezan u receptu možete zamijeniti nekim drugim sirom intenzivnog okusa, poput kozjeg ili ovčjeg.

zapecene-punjene-okrugle-tikvice-detalj

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Tikvice operite pa im odrežite vrhove tako da dobijete ‘kapice’. Unutrašnjost tikvica pažljivo izdubite žličicom (i sačuvajte pulpu) tako da tikvice ostanu debele oko 1 centimetar. Lagano ih posolite iznutra. Posložite ih u namašćen pekač i stavite peći 20 minuta dok ne postanu mekane, a to ćete najlakše provjeriti tako da ih nježno probodete vilicom.

Skuhajte rižu al dente, ocijedite je i ostavite da odstoji oko 5 minuta, a potom joj dodajte nasjeckane rajčice (očišćene od sjemenki), umućeno jaje i papar.

U tavi na maslinovom ulju prodinstajte mljeveno meso dok ne dobije smeđu boju, dodajte sitno sjeckani luk i češnjak pa pirjajte oko 5 minuta dok luk ne omekša. Dodajte pasiranu rajčicu i pulpu od tikvica te ružmarin. Pustite da zakuha pa smanjite vatru i kuhajte oko 15 minuta. Mesu potom dodajte rižu.

Tikvice punite nadjevom kojeg na kraju pospite parmezanom. Pecite 15 do 20 minuta s ‘kapicama’, a zadnjih 10 minuta ih skinite da nadjev i sir poprime zlatnu boju i finu koricu.

Tikvice pospite svježe sjeckanim peršinom i poslužite tople.

Vezani članci