Kuhinja vs. garaža: Zašto sve više muškaraca kuha?

2013
Volim meso Volim meso

29 Siječanj 2013, Komentari: 2

Muškarci danas provode triput više vremena u kuhinji nego 1970. godine. Utjecaj se može pripisati televizijskim emisijama poput ‘Top Chefa’, promjenama u obiteljskoj dinamici i naravno, želji da impresioniraju ženski spol.

Istraživači Sveučilišta u Michiganu  25 godina su pratili životne navike 3,000 pripadnika generacije X – muškaraca i žena rođenih u periodu između 1961. i 1981. godine. Istraživanje je pokazalo da ova generacija provodi više vremena kupujući i kuhajući, gledajući kulinarske emisije na televiziji te razgovaraju sa svojim prijateljima o hrani i kuhanju.

Muškarci generacije X su više uključeni u sve aspekte pripreme obroka, od nabavljanja sastojaka do kuhanja, nego što su bili njihovi očevi. Provode više vremena u kuhinji, kuhaju 8 obroka tjedno i kupuju namirnice više od jednom tjedno.

Čini se da se muškarci doista zabavljaju u kuhinji! Činjenica da u procesu kuhanja sudjeluju od početka (nabava namirnica) do kraja (priprema obroka) potkrepljuje ovu tvrdnju. Zašto je kuhinja postala nova garaža?

Obiteljski uzori i gadgeti

Velik broj muškaraca je naučilo kuhati od svojih majki ili baka dok su očevi kuhali isključivo vani – na roštilju. Danas je sve više muškaraca zainteresirano za kuhanje kod kuće.

Jedan od razloga su svakako i ‘gadgeti‘. Pedesetih godina ženama je mjesto bilo u kuhinji, a muškarcima vani, s alatima. Danas su alati u kuhinji i muškarci se igraju s blenderima, sjeckalicama i ostalim ‘gadgetima’.

Muški pripadnici generacije X gledaju kulinarske emisije poput ‘Top Chefa’ i čitaju članke o kuhanju podjednako kao žene.

Uloge u kuhinji, uloge u vezi

Moderno kućanstvo je također pridonijelo promjenama u ulogama u kuhinji. Naime, većina parova ima poslove te dijele kućanske obveze. U prošlosti su muškarci bili ti koji su više zarađivali i bili više odsutni od kuće. Danas je slika nešto drugačija i u puno slučajeva žene zarađuju više što znači drugačiju preraspodjelu vremena i obveza u kućanstvu.

S druge strane, velik je broj muškaraca koji žive sami i kuhaju za sebe ili za svoju djecu koja su kod njih preko vikenda.

Naravno, želja za impresioniranjem ženskog spola je motivator koji nije potrebno puno isticati. Smatra se da kuhanje s partnerom ima izuzetno pozitivan utjecaj na vezu zbog čega postoje razne škole kuhanja upravo za parove.

Danas muškarci jako brinu o stilu – znaju koji nož izabrati za koje meso, koje vino naručiti uz koju hranu te na kraju i sami skuhati zaokruženi objed.

Vezani članci