Želite smršaviti? Igrajte Tetris!

2014
2 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Želite smršaviti? Igrajte Tetris!

Igranje Tetrisa u trajanju od samo tri minute smanjuje intenzitet žudnje za hranom, cigaretama ili alkoholom, rezultat je istraživanja sveučilišta u Plymouthu.

Psiholozi sa sveučilišta u Plymouthu tvrde kako vizualna stimulacija koju daje igra Tetris može smanjiti žudnju za hranom, cigaretama ili alkoholom, dovoljno dugo kako bi je odbila. Psiholozi vjeruju kako je Tetris brzo i učinkovito rješenje za osobe koje se teško pridržavaju dijeta ili se pokušavaju odviknuti pušenja ili alkohola, dajući im pritom dodatno samopouzdanje.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Appetite, je provela studentica Jessica Skorka – Brown zajedno s profesorima Jackie Andrade i Jon Mayom sa Instituta za kognitivnu znanost sveučilišta u Plymouthu.

Profesorica Andrade kaže: ” Epizode žudnje za nečim uobičajeno traju samo nekoliko minuta i za to vrijeme osoba zamišlja (vizualizira) ono za čim žudi i nagradu koju to donosi. Oovi osjećaji često rezultiraju time da osoba popusti i konzumira ono čemu se opire. Igrajući Tetris, pa čak i u kratkim vremenskim periodima, sprječavate da mozak stvori te primamljive slike i bez njih žudnja nestaje.”

Istraživanje je provedeno na sveučilištu u Plymouthu i sudionici su trebali navesti sve stvari za kojima žude i označiti te žudnje prema njihovoj jačini, slikovitosti i nametljivosti.

Jedna skupina je potom igrala Tetris dok je druga skupina sjedila ispred ekrana bezuspješno učitavajući spomenutu igru.

Nakon samo tri minute, ispitanici su trebali ponovno ocijeniti svoje žudnje. Ispitanici koji su igrali Tetris iskusili su slabiju žudnju za čak 24% u odnosu na ispitanike koji nisu igrali ovu igru već su čekali da im se igra neuspješno učita.

Zašto baš Tetris, a ne neka druga igra? Skorka – Brown tvrdi kako je Tetris veoma brza vizualna igra koja zahtijeva pažnju i praćenje boja, oblika i pozicija. Upravo to odvlači pažnju onom dijelu mozga koji stvara slike onoga za čime žudimo i na taj način smanjuje osjećaj žudnje.

“Osjećaj kontrole je jako važan dio procesa motivacije i igranje Tetrisa potencijalno može pomoći osobi da zadrži samokontrolu kad se pojavi žudnja za hranom, cigaretama ili alkoholom.” kaže profesorica Andrade i nastavlja: “Ova igra je nešto što osoba može brzo započeti, bilo da se nalazi kod kuće ili na poslu, te zamjenjuje osjećaj stresa koji uzrokuje žudnja za nečim. U konačnici, svi neprestano tražimo način kako potaknuti žudnju za zdravim aktivnostima, primjerice vježbom, no ovo je neutralna aktivnost za koju smo dokazali kako može imati pozitivan učinak.”

Sljedeći put kad vas uhvati žudnja za sočnim hamburgerom sa slaninom, pokušajte igrati neku brzu igru poput Tetrisa. Ili nemojte. Izbor je na vama.

hamburger-tetris

 

Vezani članci