Volite ljuto? Pripremite 'žestoki' hamburger!

2014

Sastojci

 • Za četiri hamburgera:
 • 600 g mljevene junetine
 • 75 g pancete
 • 75 g plavog sira
 • srednje velika glavica luka
 • četiri peciva po izboru
 • žličica sušenog čilija
 • Za umak:
 • žlica kečapa
 • žlica majoneze
 • čajna žličica senfa
5 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Volite ljuto? Pripremite ‘žestoki’ hamburger!

Naš čitatelj Daniel Lučić voli ljuto, voli meso i najviše od svega - voli roštiljati! Rezultat toga je hamburger kojeg je sam nazvao 'žestoki'. Pročitajte recept i uvjerite se zašto!

Recept za ovaj hamburger sam, kao i dobar dio recepata koje redovito radim, naučio od jednog od meni najomiljenih kuhara – Christiana Stevensona, poznatijeg pod nadimkom DJ BBQ.

Uz nešto preinaka i prilagođavanja ovi su hamburgeri postali ključan dio mog ljetnog menija i trudim ih se raditi kad god imam pristup pravom roštilju. Probajte i sami, nećete biti razočarani.

zestoki-hamburger-02

Priprema:

U veliku duboku posudu ubacite mljeveno meso i sušeni čili (dozirajte po želji, smanjite ako ne volite jako ljuto, povećajte ako volite), lagano zamijesite rukama dok se sastojci ravnomjerno ne promiješaju (pazite da meso ne ‘mučite’ predugo kako bi ostalo mekano) i razdvojite na četiri jednaka dijela. Ovo ćete najlakše napraviti ako od mesa napravite kuglu, prepolovite je, pa ponovite postupak sa svakom polovicom. Meso raširite u pljeskavice nešto veće od peciva, budući da će se stisnuti prilikom pečenja.

Pokušajte ih peći što prije, no ako ih pripremate za kasnije spremite ih u frižider i izvadite 15-ak minuta prije pečenja kako bi se zagrijale na sobnu temperaturu.

U međuvremenu u posebnoj posudici napravite jednostavan hambi umak za koji je dovoljno tek nešto majoneze, senfa i kečapa koje dobro izmješajte – omjeri po ukusu.

Vrijeme je za pečenje. Preporučujem da pljeskavice pečete na pravom roštilju, no ako vam nije na raspolaganju poslužit će i električni, a u najgorem slučaju snaći ćete se s grill tavom. Na srednje jak žar postavite pljeskavice i pecite ih 3-4 minute na svakoj strani, ovisno o debljini.

Nakon okretanja na njih posložite rukom raskomadani plavi sir kako bi se otopio dok se peče druga strana. Istovremeno na žar poslažite prerezana peciva kako biste dobili hrskavu površinu te na indirektnu vatru postavite tanko narezane trake pancete. Pazite da ne izgori, želimo je hrskavu, ali ne crnu!

Kad je meso pri kraju počnite mazati ranije pripremljen umak po donjoj strani peciva, na njega stavite pljeskavicu sa sirom koji bi dosad trebao biti djelomično rastopljen i kremast, dvije do tri trakice hrskave slanine koju ste prethodno ocijedili na papirnatom ručniku i nekoliko kolutića svježeg luka.

Poklopite i vaš žestoki burger je spreman! Nepce će biti oduševljeno, a bit će i vaši prijatelji.

Daniel Lučić

Vezani članci