Zora bila: Otkrijte skriveni biser Žnjana

2016
1 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Zora bila: Otkrijte skriveni biser Žnjana

Konoba i pizzerija, Zora bila se smjestila u splitskom Žnjanu. Skrivena od slučajnih prolaznika, onima koji je otkriju ova će konoba ponuditi poznate, domaće okuse, ali na posve nov i odvažan način.

Kada se turistički šećete Splitom najvjerojatnije ćete odlučiti ručati u jednom od mnogobrojnih restorana u centru grada. Ipak, za one malo sklonije istraživanju i avanturi, pronašli smo jedno posebno mjesto koje se krije u novom dijelu grada.

Među velikim betonskim neboderima, daleko od uobičajenih turističkih ruta, nalazi se konoba i pizzeria Zora bila. Moramo priznati da nam ime, klasifikacija i lokacija ovog restorana na prvi pogled nisu djelovali privlačno te ju nismo planirali posjetiti.

Ipak preporuke i oduševljenje naših splitskih sugovornika natjerale su nas da razmotrimo i Zoru bilu kao mjesto za jedan večernji obrok.

U potrazi za skrivenim biserom Žnjana

Ovaj restoran smješten je u istočnom djelu grada – Žnjanu. Osim poznate plaže ovdje zapravo nema drugih, turistima privlačnih, sadržaja te kvart funkcionira kao spavaonica. Sam restoran bi teško pronašli da nismo bili u pratnji jer je smješten u prolazu zgrade – takozvanih Žnjanskih blizanaca.

Međutim, čim se približite restoranu, dočekat će vas pristupačni i nasmiješeni vlasnici Dane i Sandra Tahirović i znat ćete da ste na dobrom mjestu.

zora-bila-01

Sam restoran je uređen vrlo neupadljivo i ugodno te vam je već na prvi pogled jasno da niste u klasičnoj dalmatinskoj konobi. Iza velikog šanka vidi se krušna peć koja vas podsjeti da su oni i pizzeria, no ono što je nama odmah privuklo pogled je ploča s nabrojanim dnevnim jelima.

Naime, vlasnici i kuhari Dane i Sandra imaju malo drugačiju viziju svog restorana.

Vrhunske pizze i sezonski meni obogaćen – cvijećem!

Započeli su kao pizzeria te su svoje pizze doveli na vrlo visoku razinu. Ne boje se eksperimentirati s tijestom i nadjevima što su njihovi gosti i prepoznali.

zora-bila-02

Osim pizza nude i nekoliko jela koja su uvijek sezonska te se mijenjaju na dnevnoj bazi. Kuhaju ono što nađu na tržnici, a veliku pažnju polažu na kvalitetu i svježinu namirnica te se igraju sa začinskim biljem i cvijećem.

Kako bi gostima približili svoju viziju kuhanja tijekom godine organiziraju i razne tematske večeri poput gastro srijede ili street food subote.

Iako njihove pizze izgledaju neodoljivo privlačno mi smo se odlučili isprobati njihov degustacijski meni od pet sljedova.

Meni od 5 sljedova koji su nas osvojili

Večeru smo započeli lagano prepečenim patlidžanima punjenim grana padano sirom i pršutom uz salatu, mikro zelenje i kremu od balzamičnog octa. Izvrsno, jednostavno i izbalansirano predjelo koje se svidjelo i onima koji ne ljube patlidžan.

Nastavili smo niz s krem juhom od kukuruza posluženom u šarmantnoj starinskoj emajliranoj zdjelici sa cvijetom dragoljuba. Juha je bila ukusna, ali nas je potpuno osvojilo serviranje i cvijet daragoljuba.

Sljedeće jelo koje je došlo pred nas bio je rižot od lisičarki s nevenom. Ovdje nam se također dopalo serviranje jela u malim tavama, ali i okus jela, te kremasta i perfektno skuhana riža. Neven je dakako bio jestiv te je rižotu dao jedan zanimljiv gorkasti okus.

zora-bila-teletina

Glavno jelo bili su teleći medaljoni s pireom od pastrnjaka i povrćem. Kao i prethodna jela ni ovaj slijed nije zakazao, meso je pripremljeno sočno i dobro začinjeno, a povrće je bilo iznimno aromatično.

Večeru smo završili desertom – panna cottom s lavandom i borovnicama. Lagana i ukusna krema bila je pravi šećer na kraju ove zanimljive večere.

Treba reći da smo za ovih pet sljedova izdvojili 150 kn što je više nego povoljno za užitak koji smo dobili.

Dojmovi nakon isprobanog su i više nego pozitivni. Dane i Sandra su nas oduševili svojom kulinarskom vizijom te strašću kojom pristupaju hrani. Nije ni zgorega spomenuti da su jako ugodni domaćini te nam je postalo jasno zašto Splićani toliko vole ovu netipičnu dalmatinsku konobu.

Naziv: Zora bila
Vrsta: konoba, pizzeria
Adresa: Žnjanska 2, Split
Radno vrijeme: uto – ned od 13 do 17 sati i od 20 do 23 sata, ponedjeljkom zatvoreno
Telefon: 021 782 711
Ponuda: pizza, dnevna jela

Vezani članci