Kako zvuk utječe na okus hrane koju jedemo

2014
Volim meso Volim meso

7 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Kako zvuk utječe na okus hrane koju jedemo

Zvukovi visoke frekvencije pojačavaju slatkoću hrane dok niska frekvencija ističe gorčinu hrane. Može li zvuk zamijeniti šećer? I zašto je hrana u avionu 'bljutavog' okusa?

Istraživanje koje su proveli znanstvenici na Oxfordu pokazala je na koji način zvuk utječe na okus hrane koju jedemo – zvukovi visokih frekvencija pojačavaju okus slatkoće hrane dok niske frekvencije pojačavaju gorčinu.

Kako bi bolje shvatili utjecaj zvuka na okus, oksfordski znanstvenici su napravili eksperiment. Grupi volontera dali su da kušaju ‘spužvastu’ karamelu dok su slušali zvukove visoke i niske frekvencije. Kad su zatražili ispitanike da ocijene okus na ljestvici okusa od slatkog do gorkog, rezultati su pokazali kako su zvukovi visoke frekvencije doista utjecale na slađu percepciju hrane.

Ako želite isprobati ovo na vlastitom nepcu, odaberite nešto što ima gorke i slatke note te poslušajte ove zvukove.

Kontrolirani uvjeti vs. stvaran život

Londonski restoran ‘House of Wolf’ je u razdoblju od mjesec dana u svojoj ponudi nudio tortu u obliku lizalice naziva ‘Sonic cake pop’ koja se sastojala od čokoladom prelivene karamele gorko-slatkog okusa.

Kad biste naručili ovaj desert, uz slasticu bi vam došao i telefonski broj. Ako biste ga nazvali, dobili bi ste opciju da odaberete ‘broj 1 za slatko’ ili ‘broj 2 za gorko’ nakon čega bi vam na telefon svirala odabrana glazba. Teorija je potvrđena i na terenu i ljudima je bilo teško povjerovati koliko zvuk može utjecati na okus.

Jedna od članica istraživačkog tima, Caroline Hobkinson tvrdi kako se zvučno moduliranje ili podešavanje okusa može primjeniti i na percepciju okusa kave te kako je moguće da zvuk zamijeni šećer u našoj jutarnjoj šalici kave.

Vođa oksfordskog tima, Charles Spence u svom istraživanju iz 2011. godine povezao je bogati umami okus sa zvukovima niske frekvencije.

Zašto je avionska hrana bezukusna?

Istraživanje provedeno prije tri godine otkrilo je kako glasna pozadinska buka potiskuje okus slanoće i slatkoće te općenito osjećaj uživanja u hrani. Naime, zbog visine su ljudima tijekom letenja blokirani nazalni (nosni) prolazi i samim time pristup aromama zbog čega se avionska hrana doima bljutava i bezukusna.

No Charles Spence je primjetio kako ljudi tijekom leta češće naručuju sok od rajčice ili Bloody Mary koji su bogati umami okusom te je u svom istraživanju zaključio da bi umami, peti okus, mogao biti ‘otporan’ na pozadinsku buku.

To znači da bismo u avionskim menijima mogli naći namirnice bogate umamijem, poput parmezana, gljiva, rajčica i – pečenog mesa. Ugodan let i dobar tek!

Vezani članci