Pohano meso, nedjeljni ručak i obitelj za stolom – i tako već generacijama. Neke tradicije jednostavno ne treba mijenjati, ali možemo ih povremeno osvježiti.
Iako su „ličke šnicle“ jelo koje se već godinama priprema u raznim kuhinjama i obiteljima, ne postoji neki službeni ili povijesni podatak kad i kako su nastale i je li se to dogodilo baš u Lici. No, toliko su ukusne da ne želimo ni postavljati previše pitanja. Priprema nije brza, ali nije ni komplicirana pa se svakako okušajte ako dosad niste.
SASTOJCI
Priprema:
- Istucite juneće odreske, popaprite ih i posolite te pospite krušnim mrvicama. Potom krušne mrvice lagano utucite u svaki odrezak.
- U široj plićoj posudi razmutite jaja, a u drugoj pripremite krušne mrvice. Svaki odrezak umočite u jaja pa u mrvice.
- U većoj tavi zagrijte ulje pa ispohajte odreske. Trebaju biti zlatno-žute boje.
- Dok se odresci pohaju, sitno nasjeckajte češnjak i svježi peršin. Pripremite posudu s poklopcem koja ide u pećnicu pa u nju složite odreske. Pospite češnjakom i peršinom pa sve zalijte bijelim vinom te podlijte temeljcem.
- Pećnicu zagrijte na 180 °C, ubacite posudu s odrescima i pecite oko 45 minuta, a pripremu možete nastaviti i na štednjaku na laganoj vatri.
- Ličke šnicle poslužite uz pire krumpir, restani krumpir ili rizi-bizi.