×
×
Pancotto sa svježim kobasicama
Recepti

Pancotto sa svježim kobasicama

Nutritivno bogato gusto varivo od kruha s povrćem i svježim kobasicama idealno je za rane proljetne dane.

Pancotto, u doslovnom prijevodu „kuhani kruh“, jelo je siromaške talijanske kuhinje. Prisutno je u mnogim talijanskim pokrajinama, a njegove se inačice razlikuju kako po nazivima tako i po samim sastojcima. Glavni sastojci ovog jela su stari kruh i voda, a dodaje im se maslinovo ulje i razno sezonsko povrće. Neke od njegovih inačica su lombardijska panada, ligurski pancheuto, sardinijski pane cottu, lacijski i toskanski pancotto s rajčicama, dok se pancotto pugliese, točnije apulijski pancotto, priprema s krumpirom, izdancima brokule i čili papričicom.

Upravo pancotto pugliese poslužio mi je kao inspiracija za ovaj recept, koji sam dodatno obogatila mirisnim svježim kobasicama, mladim špinatom i grahom. Na ovaj sam način iskoristila ostatke starog kruha i dobila divno, nutritivno bogato gusto varivo koje je odlično i kad se jede toplo, direktno sa štednjaka ili drugi dan kad se jede hladno, bogato zaliveno maslinovim uljem i posipano ribanim sirom.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
2
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Kobasica

Priprema:

  1. Krumpir ogulite, operite i narežite na kockice. Svježe kobasice istisnite iz crijeva, narežite ih na veće komade. Stari kruh također narežite na veće komade, nemojte mu skidati koru. Brokulu razdvojite na manje cvjetove, mladi špinat operite i lagano prosušite.
  2. Zatim, zagrijte dublju posudu u koju dodajte maslinovo ulje, ubacite drobljeni češnjak i čili pahuljice pa popržite minutu, potom dodajte kobasicu i popecite ju oko pet do šest minuta. Dodajte krumpir i konzerviranu rajčicu i zalijte s 250 ml vode pa kuhajte oko 20 minuta. Potom dodajte brokulu i ocijeđeni kuhani grah, promiješajte i zalijte s dodatnih 300-400 ml vode pa ubacite kockice kruha i dobro ih umiješajte. Posolite i poparite i kuhajte dodatnih 15-20 minuta.
  3. Na samom kraju dodajte mladi špinat, umiješajte ga i prokuhajte oko pet minuta. Dobit ćete gusto, kašasto varivo. Prije služenja obilato pokapajte maslinovim uljem i po želji pospite tvrdim ribanim sirom.