×
×
Kako ispeći pizzu na roštilju
Recepti

Kako ispeći pizzu na roštilju

Pizza pečena na roštilju? Zašto ne! Priprema je jednostavnija nego što možda zamišljate, a okus bolji od verzija iz dostave. Isprobajte!

Za ukusnu pizzu presudni su kvalitetni sastojci, ali je podjednako važno, ako ne i presudno, dobro pripremljeno tijesto. Najbolje tijesto za pizzu radi se od osnovnih sastojaka – brašna, vode, kvasca i malo soli, ali je u cijeloj priči veoma važna temperatura pečenja tijesta, odnosno pizze.

Kratkotrajnim pečenjem na veoma visokoj temperaturi, dizano tijesto ostaje u sredini mekano i spužvasto dok s vanjske strane dobiva ukusnu koricu i postaje hrskavo. Većini ljudi je pizza finija u restoranima ili pizzerijama koje pizze peku u krušnim ili industrijskim pećima.

Zbog visoke temperature žara, pečenjem pizze na roštilju postići ćete taj “restoranski” štih pizze, otkud je i došla ideja za ovakvu pripremu.

Ukoliko slučajno nemate zatvoreni, “američki tip” roštilja koji po potrebi glumi pećnicu, kod pripreme pizze na roštilju koristite namirnice koje ne treba puno termički obrađivati. Pizzu slažite obrnutim redoslijedom, kako vam umak od rajčice ne bi ohladio tijesto do te mjere da se sir ne može otopiti. Što bi svakako bila velika tragedija.

Ako želite koristiti neko povrće, možete ga ispeći na roštilju pored tijesta za pizzu pa ga naknadno posložiti na pizzu kad je pečeno.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
2
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Panona paprika

    ZA NADJEV:

Priprema:

  1. U pola kilograma oštrog brašna pomiješajte žličicu šećera i soli, potom dodajte rukama natrganu kocku svježeg kvasca. Kvasac ne morate prethodno aktivirati.
  2. Za pizza tijesto bitno je da napravite “vlažno” tijesto koji ima udio vode oko 2/3 (66%) u odnosu na količinu brašna. Rukama umijesite tijesto dodajući toplu vodu. Po potrebi dodajte još malo brašna kako vam se tijesto ne bi lijepilo za ruke.
  3. Tijesto prekrijte krpom i ostavite u posudi da se diže barem sat vremena. Za to vrijeme tijesto će udvostručiti volumen. Tijesto je najbolje oblikovati oko pola sata prije nego što je žar spreman kako bi mu omogućili drugo dizanje prije pečenja.
  4. Tijesto podijelite na dva dijela, a zatim ga valjkom ili rukama oblikujte u željeni oblik. Pobrašnite podlogu na kojoj valjate tijesto, te pobrašnite i vrh tijesta prije nego ga stavite između dva papira za pečenje. Tako vam se tijesto neće lijepiti i bit će odmah spremno za upotrebu.
  5. Žar ne može biti prejak za pizzu. Čim žar prestane goriti znači da je spreman i da možete staviti tijesto za pizzu na rešetku. Kroz nekoliko sekundi vidjeti ćete kako tijesto počinje bubriti i dobivati mjehure. To je dokaz da je temperatura idealna i da je tijesto kvalitetno odradilo dizanje.
  6. Kroz minutu ili dvije (možda i više), ovisno o jačini žara, donja strana tijesta će dobiti zlatno smeđu boju. U tom trenutku okrenite tijesto za pizzu na drugu stranu, a pečenu stranu premažite s maslinovim uljem. Potom dodajte željene dodatke za pizzu. Pazite da krenete od sira.
  7. Kombiniranjem mozzarelle i nekog polutvrdog sira dobiti ćete ukusan, ali i rastezljiv sir na pizzi. Preko sira posložite salamu, a na kraju dodajte kukuruz i lagano sve prelijte s pasiranom rajčicom i začinima.
  8. Nakon nekoliko minuta, pizza će biti pečena i s donje strane. Izvadite je na tanjur, posipajte po želji s rikulom, a uz pizzu poslužite uz čašu crnog vina ili dobro ohlađeno pivo.