Kako će za pripremu ovog jela trebati odvojiti nekoliko sati neću previše duljiti s uvodom.
Samo ću predložiti da jelo isprobate jedan vikend kada ćete biti doma s obitelji. Možda da odmah povećate i količine namirnica jer su ovako pripremljena juneća rebra stvarno jedna aromatična i slasna bomba na tanjuru.
SASTOJCI
Sastojci za juneća rebra i umak:
Sastojci za pire:
Priprema:
- Goveđa rebra obilno začinite sa soli i paprom. Zapecite ih sa svih strana na malo ulja u vrućoj dubokoj tavi. Ako vam meso zagori ne brinite jer to je u ovom receptu zapravo i poželjno.
- Zapečena rebra prebacite u duboku vatrostalnu posudu, a u tavu dolijte malo ulja i nasjeckano povrće. Korijen celera i luk narežite na kockice, mrkvu na kolutove, a očišćene i lagano pritisnute režnjeva češnjaka stavite cijele u tavu. Povrće slobodno nasjeckajte onako kako vama najbolje odgovara. Povrće pecite uz konstantno miješanje sve dok i ono ne bude zapečeno sa svih strana.
- Zapečenom povrću dodajte koncentrat rajčice, crno vino, temeljac i timijan. Sve dobro promiješajte, postružite zapečene dijelove s dna tave (taj dio će biti nosioc okusa u finalnom jelu) i dovedite vino i temeljac do vrenja. Povrće s vinom i temeljcom prelijte preko junećih rebara u vatrostalnoj posudi. Ako vatrostalna posuda ima poklopac poklopite ju, a ako ga nema prekrijte ju s aluminijskom folijom. Juneća rebra s povrćem stavite peći 3 do 4 sata u zagrijanu pećnicu na 160 °C.
- Juneća rebra bi se nakon pečenja trebala bez problema odvajati od kosi, a meso raspadati na lagani dodir. Nakon pečenja odvojite oko 200 ml tekućine u kojoj su se pekla juneća rebra i povrće. Tekućinu od pečenja ćete na laganom plamenu reducirajte sve dok od nje ne dobijete gusti i kremasti umak za meso. A neposredno prije serviranja jela možete juneća rebra ubaciti u taj umak i tako ih zagrijati.
- Pire od pečene tikve napravite uz dodatak vrhnja za kuhanje kako bi vam pire bio kremastiji, a tikvu možete ispeći u pećnici prije ili nakon što ispečete juneća rebra. Juneća rebra u reduciranom umaku od vina poslužite na kremasti pire od tikve. Uz pire poslužite i pečeno povrće i umak, a na kraju cijelo jelo posipajte mješavinom panko mrvica, naribane limunove kore i sjeckanog svježeg lista peršina. Dobar tek!