Ovaj recept zadržao je neke osnovne ideje pastirske pite, ali uveli smo i neke razlike. Pire je, naime od batata, a za meso smo koristili trganu svinjetinu već pripremljenu metodom sporog kuhanja.
Trganu svinjetinu, batat i mješavinu graška i mrkve pripremite istovremeno, spojite u posudi za pečenje i završite u pećnici.
SASTOJCI
Priprema:
- Trganu svinjetinu već pripremljenu metodom sporog kuhanja izvadite iz vrećice i prebacite u aluminijsku posudu. Meso pecite u pećnici 30 minuta na 200 °C (ili na 180 °C s uključenim ventilatorom). Nakon 30 minuta izvadite meso i natrgajte ga s pomoću dvije vilice.
- Batat ogulite i narežite na ploške pa ih ubacite u prokuhalu i posoljenu vodu. Kuhajte dok ne omekšaju, oko 15 minuta, skinite s vatre i ocijedite.
- Batat zgnječite u pire te ga začinite sušenim origanom, solju i paprom.
- Dok se batat kuha, a meso peče, nasjeckajte luk i češnjak.
- Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk, pirjajte nekoliko minuta dok ne omekša pa ubacite i češnjak. Čim zamiriše, dodajte dimljenu papriku i koncentrat rajčice. Promiješajte i pirjajte nekoliko minuta.
- Potom ubacite grašak i mrkvu, listiće svježeg timijana i podlijte temeljcem. Dodajte malo soli. Kuhajte 8-10 minuta pa skinite s vatre.
- Na dno keramičke posude za pečenje (koristili smo posudu promjera 22 cm) dodajte grašak i mrkvu. Potom ubacite natrganu svinjetinu i promiješajte tako da se sastojci ravnomjerno rasporede. Meso i povrće prekrijte pireom od batata i zagladite ga.
- Pecite u pećnici na 200 °C oko 20 minuta, a zadnjih 5-10 minuta možete staviti samo na gornji grijač.
- Poslužite toplo uz omiljenu zelenu salatu.

