Peka me asocira na tople dane, dobro društvo i jako ukusnu hranu. I najukusniji krumpir ikad. Kod kuće imamo nekoliko vrsta peka – od onih s velikim i malim zvonom do one potpuno zatvorene s gornjim i donjim dijelom.
Nedavno sam uspio nabaviti i stakleno zvono za peku. Priprema jela pod staklenom pekom je praktički ista kao i sa standardnom verzijom uz dodatni, vizualni benefit. Vizualno je atraktivna za goste, a korisna za kuhara koji vrlo jasno može provjeriti pečenost mesa i povrća.
Staklenu peku sam “krstio” s tri različita komada svinjetine – da se nađe ponešto za svačiji ukus. Osim recepta, u nastavku pročitajte i par savjeta za korištenje ovog najfinijeg “staklenog zvona”.
5 napomena za pripremu i korištenje (staklene) peke:
- Krumpirima je dovoljno 60 minuta da budu dobro pečeni. Ostalo povrće, poput paprika, je puno brže gotovo pa ga stavite na dno i prekrijte krumpirima.
- U protvanu za peku uvijek treba biti malo vode, dovoljno da prekrije dno protvana, prije nego zapečete meso.
- Ravnomjerno rasporedite meso i povrće u protvanu te žar koji okružuje i nalazi se na peki. Inače se namirnice neće jednako ispeći.
- Staklena peka ima manje prostora za žar (na vrhu) nego na standardna. To znači duže vrijeme pečenja, ali i sočnije meso.
- Oprezno rukujte staklenom pekom kako se ne biste opekli. Pazite da staklo ne polijete vodom jer bi zvono moglo puknuti.
SASTOJCI
Priprema:
- Za dobru peku ključna je temperatura ložišta i mjesta gdje se peka priprema. Vatru naložite na onom mjestu gdje ćete držati peku kako bi se zagrijalo dno roštilja. Ako će dno biti hladno, namirnice će se duže i neravnomjernije peći, osobito one u sredini.
- Pripazite na veličinu mesa. Ako pripremate veći komad (kilogram ili teže), meso ćete morati peći duže na umjerenoj temperaturi (manje dodavanja novog žara). Veće i deblje komade mesa krenite peći bez povrća kojeg dodajte zadnjih 45 do sat vremena pečenja.
- Ja sam koristio svinjska rebra koja su bila dosta tanka. Lopatica i but su također bili manji komadi mesa pa sam ih zbog toga odmah nakon soljenja stavio s povrćem u protvan.
- Povrće dobro operite i po potrebi ga ogulite, poput krumpira, mrkve i luka. Krumpire narežite na četvrtine ili osmine, luk na krupnije polumjesece, a mrkvu i paprike na deblje trake. Dodajte i par režnjeva češnjaka, a zatim sve po želji začinite sa soli i paprom.
- U okrugli protvan najprije stavite povrće, a na njega meso. Prelijte sve s malo ulja i dobro promiješajte. Dodajte oko 200 ml vode ili temeljca, par listova lovora i ružmarina.
- Kada se drva razgore u žar, maknite ih na drugu stranu roštilja, a na mjesto žara stavite protvan s povrćem i mesom i poklopite sve sa staklenom pekom.
- Staklena peka umjesto obruča koji drži žar ima pri vrhu udubljenje u koje se sipa žar. Napunite vrh peke žarom, te ju kompletno ogradite žarom kao što bi to napravili i kod standardne peke.
- Znalci kažu da dok žar tinja da je temperatura pečenja preko 220 °C, a kad po površini postane pepelast, da je temperatura niža, oko 180-200 °C. Nisam provjeravao ovu teoriju, ali točno je da kada želite naglo zapeći meso da je potreban tinjajući žar, dok je pepelasti žar idealan za dugotrajnije i umjerenije pečenje mesa.
- Kada po povrću i mesu vidite da je gornji dio pečen, uklonite sav žar sa i oko peke, te s dosta krpa i kuhinjskom rukavicom oprezno dignite stakleno zvono. Okrenite meso i promiješajte povrće pa poklopite staklenom pekom i zatrpajte žarom.
- Kad se i druga strana mesa dovoljno ispeče, peka je gotova i spremna za posluživanje.