Krvavice: Pripremite zapostavljenu poslasticu!

2014

Sastojci

25 Siječanj 2014, Komentari: 2

Krvavice su nepravedno zapostavljene mesne prerađevine, jer dobro napravljene i začinjene doista su prava poslastica. Priprema je brza i jednostavna, a vi ćete u nepunih sat vremena imati odličan zimski obrok.

Karnevali su u svom zenitu, mirišu pokladnice, fritule i kroštule na sve strane, ali što je s mesom u doba karnevala? I samo mu ime govori da je to vrijeme u kojem se posljednji put jede meso prije korizme i velikog posta. U većini naših krajeva, to je značilo potrošiti zadnje čvarke, kobase i polusušene proizvode prije dolaska proljeća, toplijeg vremena i svježih zelenih namirnica.

Danas više ne ovisimo toliko o sezoni, hrana se čuva i konzumira neovisno o godišnjim dobima, a i ne postimo baš toliko striktno, pa će meso ostati u većini tanjura, tek u nešto manjem obimu i tijekom korizme.

To međutim nije razlog da se i u korizmi ne počastimo krvavicama i kobasama sa kiselim zeljem i restanim krumpirom, tradicionalnim mesnim jelom karnevala. Krvavice su nepravedno zapostavljene mesne prerađevine, jer dobro napravljene i začinjene doista su prava poslastica. Sjećam se krvavica iz doba kad su kolinja još bila rašireni nacionalni sport. Voljela sam kad je u njihovoj pripremi sudjelovala i moja mama, jer je obavezno dodavala pinjole, dodatak koji ćete naći u primorskim receptima.

Danas ćemo se počastiti zagorskim krvavicama i kobasama i ako imate priliku kupiti ili nabaviti domaće krvavice, nemojte oklijevati. Iskoristite još zimu, pokoji hladan dan kojem godi teža hrana i počastite se. Priprema je brza i jednostavna, a vi ćete u nepunih sat vremena imati odličan zimski obrok.

krvavice-i-kobasice-02

Priprema:

Zakuhajte vodu, pa dodajte krvavice i kobasice da 5-10 min kuhaju. Izvadite ih i dobro posušite, a za vrijeme dok su se kuhale ugrijte pećnicu na 200°.

U posudu za pečenje, najbolje s poklopcem, dodajte mast i pričekajte da se ugrije, pa oprezno spustite krvavice i kobase. Budite oprezni, jer mast može prskati. Pokrijte, stavite u ugrijanu pećnicu i pecite 30-40 minuta. Zadnjih 5-10 minuta otkrijte da se krvavice i kobase zapeku.

Ako nemate posudu za pečenje, na isti ih način, uz malo više pažnje i okretanja ispecite u pokrivenoj tavi.

Servirajte uz kiselo pirjano zelje i restani ili kuhani krumpir.

Vezani članci