Karnevali su u svom zenitu, mirišu pokladnice, fritule i kroštule na sve strane, ali što je s mesom u doba karnevala? I samo mu ime govori da je to vrijeme u kojem se posljednji put jede meso prije korizme i velikog posta. U većini naših krajeva, to je značilo potrošiti zadnje čvarke, kobasice i polusušene proizvode prije dolaska proljeća, toplijeg vremena i svježih zelenih namirnica.
Danas više ne ovisimo toliko o sezoni, hrana se čuva i konzumira neovisno o godišnjim dobima, a i ne postimo baš toliko striktno, pa će meso ostati u većini tanjura, tek u nešto manjem obimu i tijekom korizme.
To međutim nije razlog da se i u korizmi ne počastimo krvavicama i kobasicama s kiselim zeljem i restanim krumpirom, tradicionalnim mesnim jelom karnevala. Krvavice su nepravedno zapostavljene mesne prerađevine, jer dobro napravljene i začinjene doista su prava poslastica.
SASTOJCI
Priprema:
- Zakuhajte vodu, pa dodajte krvavice i kobasice da 5-10 minuta kuhaju. Izvadite ih i dobro posušite, a za vrijeme dok su se kuhale ugrijte pećnicu na 200 °C.
- U posudu za pečenje, najbolje s poklopcem, dodajte mast i pričekajte da se ugrije, pa oprezno spustite krvavice i kobasice. Budite oprezni, jer mast može prskati.
- Pokrijte, stavite u ugrijanu pećnicu i pecite 30-40 minuta. Zadnjih 5-10 minuta otkrijte da se krvavice i kobasice zapeku.
- Ako nemate posudu za pečenje, na isti ih način, uz malo više pažnje i okretanja ispecite u pokrivenoj tavi.
- Servirajte uz kiselo pirjano zelje i restani ili kuhani krumpir.