Kako smo u sezoni jabuka, grožđa i vina odlučio sam inspiraciju za ručak potražiti upravo u jednoj takvoj kuharici da vidim kako ona predlaže pretočiti jesenske okuse na tanjur.
Od nekoliko recepata na kraju sam se odlučio za Vinogradski odrezak ili šniclu – sočno svinjsko meso uz voće i ‘pijani’ bijeli umak preko domaćih starinskih njoka ili trganaca.
SASTOJCI
Priprema:
- Odreske svinjskog buta istucite batom za meso te ih posolite s obje strane neposredno prije stavljanja na tavu. Ispržite odreske na 100 ml vrućeg ulja, par minuta sa svake strane, dovoljno da promijene boju pa ih odložite na tanjur.
- Na ulje zatim istresite 40 grama oštrog brašna i miješajte dok ne dobijete zapršku. Nju prelijte s 4 dcl juhe ili temeljca, 2 dcl bijelog vina te na kraju dodajte 200 grama kiselog vrhnja. Posolite i popaprite te pustite umak da zakipi uz lagano povremeno miješanje.
- Dok čekate da umak zakipi da na drugoj tavi prepržite trakice dimljene slanine dok ne postanu hrskave, a nakon njih na masnoći koju je ispustila slanina prepržite tanko narezane kriške jabuke. Odložite slaninu i jabuke sa strane na tanjur do posluživanja.
- Kada umak zakipi dodajte u njega 0,5 dcl rakije (preporučljivo šljivovice) i žličicu crvene mljevene paprike. Isprobajte umak i po potrebni dodajte još soli i papra. Vratite odreske u umak i pustite sve zajedno kuhati još 7-8 minuta na srednje jakoj vatri.
- Od brašna, vode i žlice svinjske masti zamijesite glatko tijesto te ga trganjem oblikujte u domaće njoke i brzo prokuhajte u kipućoj vodi.
- Odreske servirajte preko domaćih njoka. Na njih posložite red pečenih jabuka te zatim sve prelijte s umakom i posipajte prženom slaninom. Sa strane dodajte i par bobica bijelog grožđa kao dodatak okusu cijelog jela.