×
×
Vinogradarski odrezak u ‘pijanom’ umaku
Iz tave

Vinogradarski odrezak u ‘pijanom’ umaku

Stare hrvatske kuharice znaju biti pravo malo blago i izvor različitih ukusnih jela. Zato ih pažljivo čuvajte jer nikada ne znate kada će vam zatrebati i s kojim ćete jelom iz njih oduševiti obitelj i prijatelje.

Kako smo u sezoni jabuka, grožđa i vina odlučio sam inspiraciju za ručak potražiti upravo u jednoj takvoj kuharici da vidim kako ona predlaže pretočiti jesenske okuse na tanjur.

Od nekoliko recepata na kraju sam se odlučio za Vinogradski odrezak ili šniclu – sočno svinjsko meso uz voće i ‘pijani’ bijeli umak preko domaćih starinskih njoka ili trganaca.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjski but

Priprema:

  1. Odreske svinjskog buta istucite batom za meso te ih posolite s obje strane neposredno prije stavljanja na tavu. Ispržite odreske na 100 ml vrućeg ulja, par minuta sa svake strane, dovoljno da promijene boju pa ih odložite na tanjur.
  2. Na ulje zatim istresite 40 grama oštrog brašna i miješajte dok ne dobijete zapršku. Nju prelijte s 4 dcl juhe ili temeljca, 2 dcl bijelog vina te na kraju dodajte 200 grama kiselog vrhnja. Posolite i popaprite te pustite umak da zakipi uz lagano povremeno miješanje.
  3. Dok čekate da umak zakipi da na drugoj tavi prepržite trakice dimljene slanine dok ne postanu hrskave, a nakon njih na masnoći koju je ispustila slanina prepržite tanko narezane kriške jabuke. Odložite slaninu i jabuke sa strane na tanjur do posluživanja.
  4. Kada umak zakipi dodajte u njega 0,5 dcl rakije (preporučljivo šljivovice) i žličicu crvene mljevene paprike. Isprobajte umak i po potrebni dodajte još soli i papra. Vratite odreske u umak i pustite sve zajedno kuhati još 7-8 minuta na srednje jakoj vatri.
  5. Od brašna, vode i žlice svinjske masti zamijesite glatko tijesto te ga trganjem oblikujte u domaće njoke i brzo prokuhajte u kipućoj vodi.
  6. Odreske servirajte preko domaćih njoka. Na njih posložite red pečenih jabuka te zatim sve prelijte s umakom i posipajte prženom slaninom. Sa strane dodajte i par bobica bijelog grožđa kao dodatak okusu cijelog jela.