Adobo je zapravo način kuhanja mesa ili povrća u slanoj otopini napravljenoj od octa, soja umaka, luka i papra u zrnu. Od mesa se najčešće se koriste svinjetina i piletina, od povrća mahune, vodeni špinat i patlidžan. Riba i mekušci se također koriste u nekim pokrajinama.
Kuhanje carskog mesa u aromatičnoj tekućini s tek nekoliko začina, na laganoj vatri i vremenski nešto duže, daju na kraju divan rezultat u kojem se gubi karakterističan “masni” okus carskog mesa kojeg brojni ljudi ne vole.
SASTOJCI
Priprema:
- Carsko meso stavite u lonac sa soja umakom, octom, vodom, paprom, šećerom, tanko rezanim lukom i lovorom. Neka tekućina prokuha te zatim smanjite temperaturu na srednje prema laganom i kuhajte 75 minuta. Meso će u tom vremenu postati jako mekano i upit će divne okuse, a umak će se reducirati.
- Kada je proteklo tih nešto više od sat vremena, izvadite meso sa strane te pojačajte vatru kako bi se umak još dodatno reducirao i postao gušći. Dodajte po želji i malo ljutine u vidu sjeckanih ljutih papričica.
- Na tavi sa strane, na malo ulja ispržite sitno sjeckani češnjak. Prženje češnjaka napravite na laganoj vatri kako vam ne bi zagorio nego da bi dobio zlatnu boju i teksturom i okusom obogatio ovo jelo.
- Svinjetinu po želji narežite na nešto manje komade (to možete napraviti i prije kuhanja, ali ja sam htio imati veće komade kod posluživanja) i malo ju prepecite na češnjaku (minutu do dvije najviše).
- Tradicionalno se poslužuje uz kuhanu rižu pa sam se toga i ja držao u ovom receptu. S tim da mi se svidjela opcija dodavanja kuhanih jaja pa sam i to iskoristio kako bih dovršio ovo ukusno jelo.