×
×
Adobo: Carsko meso na filipinski način
Iz tave

Adobo: Carsko meso na filipinski način

Svinjski Adobo je filipinsko tradicionalno jelo sa carskim mesom kao glavnim sastojkom. Ovaj gulaš će zadiviti sve (ne)ljubitelje ovog komada mesa.

Adobo je zapravo način kuhanja mesa ili povrća u slanoj otopini napravljenoj od octa, soja umaka, luka i papra u zrnu. Od mesa se najčešće se koriste svinjetina i piletina, od povrća mahune, vodeni špinat i patlidžan. Riba i mekušci se također koriste u nekim pokrajinama.

Kuhanje carskog mesa u aromatičnoj tekućini s tek nekoliko začina, na laganoj vatri i vremenski nešto duže, daju na kraju divan rezultat u kojem se gubi karakterističan “masni” okus carskog mesa kojeg brojni ljudi ne vole.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Carsko meso

Priprema:

  1. Carsko meso stavite u lonac sa soja umakom, octom, vodom, paprom, šećerom, tanko rezanim lukom i lovorom. Neka tekućina prokuha te zatim smanjite temperaturu na srednje prema laganom i kuhajte 75 minuta. Meso će u tom vremenu postati jako mekano i upit će divne okuse, a umak će se reducirati.
  2. Kada je proteklo tih nešto više od sat vremena, izvadite meso sa strane te pojačajte vatru kako bi se umak još dodatno reducirao i postao gušći. Dodajte po želji i malo ljutine u vidu sjeckanih ljutih papričica.
  3. Na tavi sa strane, na malo ulja ispržite sitno sjeckani češnjak. Prženje češnjaka napravite na laganoj vatri kako vam ne bi zagorio nego da bi dobio zlatnu boju i teksturom i okusom obogatio ovo jelo.
  4. Svinjetinu po želji narežite na nešto manje komade (to možete napraviti i prije kuhanja, ali ja sam htio imati veće komade kod posluživanja) i malo ju prepecite na češnjaku (minutu do dvije najviše).
  5. Tradicionalno se poslužuje uz kuhanu rižu pa sam se toga i ja držao u ovom receptu. S tim da mi se svidjela opcija dodavanja kuhanih jaja pa sam i to iskoristio kako bih dovršio ovo ukusno jelo.