Pikantni sirni fondue s pivskom kobasicom

2014

Sastojci

  • 140 g PIK Pivske kobasice
  • 175 g sira Edamera
  • 195 g sira Dimsija
  • 40 g luka srebrenca
  • 40 g kiselih krastavaca
  • 4 režnja češnjaka
  • kruh
  • čili paprika, peršin, maslinovo ulje, rakija, sol
  • 50-100 g kiselog vrhnja (po želji)
27 Siječanj 2014, Komentari: 3

'Lajtmotiv' ovog recepta je fondue, poznati specijalitet švicarskog podrijetla kojeg vole obožavatelji sira i druženja jer je ovo jelo koje okuplja dobro društvo.

Ne postoji slano jelo kojeg rastopljeni ili zapečeni sir ne može učiniti boljim. Ako postoji, ne želim znati za njega. Tako barem govore zaljubljenici u tu predivnu namirnicu među koje i sam pripadam.

Zbog toga će ovaj brzi i jednostavni recept oduševiti sve zaljubljenike u sir, ali i one koji vole pikantna i hrskava jela.

Iako se nije koristilo vino niti originalni sirevi poput Gruyère i Emmentalera, recept za fondue je bio ideja vodilja kod pripreme ovog jela pa je i od tuda došao naziv.

Kako ga lako možete i sami napraviti u bilo kojoj prilici pogledajte u nastavku.

chilli-dip-s-pivskom-kobasicom-detalj

Priprema:

Kruh narežite na šnite debele oko 2 cm te im odrežite koru sa svih strana. Ovisno o odabranom kruhu i njegovom obliku, svaku šnitu dodatno narežite na nekoliko štangica dužine 7-8 cm. Nemojte baciti odrezane kore jer i njih možete kasnije zapeći i iskoristiti kao tost čips uz otopljeni sir.

Kruh stavite tostirati u pećnicu na 200 stupnjeva, a po završetku ga premažite s maslinovim uljem aromatiziranim sitno sjeckanim češnjakom i peršinom.

Dvije Pivske kobasice razrežite po dužini na 4 jednaka dijela, a zatim još i na kockice. Prepržite kobasice na suhoj tavi sa svih strana da dobiju lijepu zapečenu koricu te ih odložite sa strane kada su gotove.

Na istu tavu dodajte malo ulja i stavite pržiti sitno sjeckani luk i pola sitno sjeckane suhe čili papričice kojoj ste prethodno uklonili sjemenke.

Ovisno o tome koliko ljuta jela volite, možete dodati i cijelu čili papričicu ili smanjiti njezinu količinu.

Kada luk postane proziran na njega stavite 175 grama ribanog sira Edamera, 195 grama ribanog Dimsi sira, 40 grama sitno ribanih kiselih krastavaca, 3 jušne žlice travarice i soli po želji. Laganim miješanjem rastopite sir pazeći da se pritom ne zalijepi za dno tave.

Kada je sav sir rastopljen dodajte u njega pečene komade pivske kobasice te sve dobro pomiješajte prije posluživanja.

Sir poslužite uz tostirani kruh u setu za fondue ili dok je još vruć u manjim posudama koje možete, ali i ne morate podgrijavati ako mislite da će se sir brzo pojesti.

Pred kraj pripreme rastopljenog sira možete dodati i kiselo vrhnje ako želite. U tom slučaju sir će vam biti manje rastezljiv i poprimiti će teksturu zrnastog namaza.

Vezani članci