Ne postoji slano jelo kojeg rastopljeni ili zapečeni sir ne može učiniti boljim. Ako postoji, ne želim znati za njega. Tako barem govore zaljubljenici u tu predivnu namirnicu među koje i sam pripadam.
Zbog toga će ovaj brzi i jednostavni recept oduševiti sve zaljubljenike u sir, ali i one koji vole pikantna i hrskava jela.
Iako se nije koristilo vino niti originalni sirevi poput Gruyère i Emmentalera, recept za fondue je bio ideja vodilja kod pripreme ovog jela pa je i od tuda došao naziv.
Kako ga lako možete i sami napraviti u bilo kojoj prilici pogledajte u nastavku.
SASTOJCI
Priprema:
- Kruh narežite na šnite debele oko 2 cm te im odrežite koru sa svih strana. Ovisno o odabranom kruhu i njegovom obliku, svaku šnitu dodatno narežite na nekoliko štangica dužine 7-8 cm. Nemojte baciti odrezane kore jer i njih možete kasnije zapeći i iskoristiti kao tost čips uz otopljeni sir.
- Kruh stavite tostirati u pećnicu na 200 °C, a po završetku ga premažite s maslinovim uljem aromatiziranim sitno sjeckanim češnjakom i peršinom.
- Dvije Debrecinke razrežite po dužini na 4 jednaka dijela, a zatim još i na kockice. Prepržite kobasice na suhoj tavi sa svih strana da dobiju lijepu zapečenu koricu te ih odložite sa strane kada su gotove.
- Na istu tavu dodajte malo ulja i stavite pržiti sitno sjeckani luk i pola sitno sjeckane suhe čili papričice kojoj ste prethodno uklonili sjemenke. Ovisno o tome koliko ljuta jela volite, možete dodati i cijelu čili papričicu ili smanjiti njezinu količinu.
- Kada luk postane proziran na njega stavite 175 grama ribanog sira edamera, 195 grama ribanog dimljenog sira, 40 grama sitno ribanih kiselih krastavaca, 3 žlice travarice i soli po želji. Laganim miješanjem rastopite sir pazeći da se pritom ne zalijepi za dno tave.
- Kada je sav sir rastopljen dodajte u njega pečene komade kobasice te sve dobro pomiješajte prije posluživanja.
- Sir poslužite uz tostirani kruh u setu za fondue ili dok je još vruć u manjim posudama koje možete, ali i ne morate podgrijavati ako mislite da će se sir brzo pojesti.
- Pred kraj pripreme rastopljenog sira možete dodati i kiselo vrhnje ako želite. U tom slučaju sir će vam biti manje rastezljiv i poprimiti će teksturu zrnastog namaza.