Sastojci
- ZA PECIVO:
- 500 g oštrog brašna
- 2.5 do 3 dcl mlake vode
- 1 kocka svježeg kvasca
- malo šećera
- prstohvat soli
- 70 - 100 g hamburgera
- ZA PLJESKAVICU:
- 500 g mljevenog junećeg ili miješanog mesa
- 80 - 100 g šunke
- 70 g sira za pizzu
- sol, papar, crvena paprika (po želji)
- OSTALO:
- 2 jaja
- 1 ljubičasti luk
- tikvice
- crvena paprika
Ovaj bi recept još mogli nazvati i "U potrazi za savršenim hamburgerom"! Uz dvije vrste mesa u pljeskavici, tu je i meso u - pecivu!
U potrazi za inspiracijom za pripremu pravog mesnog fast food zadovoljstva, postavio sam si pitanje – što za mene znači savršen hamburger?
Osim okusa koji mora odgovarati mom ukusu, smatrao sam kako hamburger mora odražavati i dio moje osobnosti i energije koju imam kada sam u kuhinji.
To u konačnici znači puno igranja s namirnicama, kombiniranje bazičnih okusa u neke nove zanimljive spojeve i na kraju – porcija nakon koje nitko neće morati tražiti repete.
Kao što možete vidjeti u nastavku, ovaj hamburger bi se mogao nazvati “Trio mesni gušt” – pljeskavica punjena šunkom (i sirom za sočnost) je dvostruko mesno zadovoljstvo, a treće se nalazi u obliku komadića dimljenog hamburgera u samom pecivu.
Mekše pečeno jaje na oko s ukomponiranim lukom poslužilo je kao umak umjesto ketchupa i majoneze, a na kraju, umjesto standardne zelene salate i rajčice, koristio sam pečene tikvice i pečenu crvenu papriku kako bi cijeli hamburger bio zasitniji, ali i imao onaj pravi ljetni okus.
Priprema peciva:
U brašno dodajte natrganu kocku svježeg kvasca, malo šećera i prstohvat soli te sve dobro pomiješajte. Dodajte i hamburger, narezan na tanke trakice ili kockice. Uz postepeno dodavanje mlake vode zamijesite glatko tijesto koje zatim prekrijte krpom i ostavite da se diže barem 60 minuta.
Nakon što je tijesto udvostručilo volumen, premijesite ga i rukama oblikujte kuglice željene veličine. Postavite ih na pobrašnjeli protvan i lagano ih pritisnite dlanom kako bi dobile izgled peciva za hamburger.
Peciva ostavite dodatnih 15 minuta da se dižu u protvanu prije nego ih stavite na maksimalnu temperaturu u pećnicu na 12-15 minuta koliko će im trebati da budu pečena. Peciva prije pečenja možete premazati jajetom, ili samo uljem i vodom.
Kada su peciva gotova prekrijte ih vlažnom krpom i ostavite tako 15-20 minuta kako bi postala mekana.
Priprema pljeskavice:
Mljeveno meso začinite sa soli, paprom i crvenom paprikom po želji. Naribajte sir za pizzu, a šunku narežite na male kockice i sve zajedno pomiješajte s mljevenim mesom. Po želji možete dodati više ili manje sira i šunke.
Na srednje jakoj vatri na grill tavi ili roštilju ispecite pljeskavice s obje strane po nekoliko minuta. Vrijeme pečenja će ovisiti o debljini pljeskavice.
Isto napravite s tikvicama i crvenom paprikom.
Slaganje hamburgera:
Hamburger slažite tako da na dno stavite povrće s roštilja. Preko povrća stavite pljeskavicu sa šunkom i sirom, a preko nje mekano pečeno jaje na oko s ljubičastim lukom ukomponiranim u bjelanjak.
Ako želite da vam luk bude hrskav i ljut, odmah preko njega razbijte jaje. Ako želite da bude slađi i mekši, kratko ga prodinstajte na tavi prije nego preko njega razbijete jaje.
Hamburger poslužite uz veliku hladnu pivu.
Dobar tek!