×
×
‘Trio mesni gušt’: Hamburger sa 3 vrste mesa!
Recepti

‘Trio mesni gušt’: Hamburger sa 3 vrste mesa!

Ovaj bi recept još mogli nazvati i “U potrazi za savršenim hamburgerom”! Uz dvije vrste mesa u pljeskavici, tu je i meso u – pecivu!

U potrazi za inspiracijom za pripremu pravog mesnog fast food zadovoljstva, postavio sam si pitanje – što za mene znači savršen hamburger?

Osim okusa koji mora odgovarati mom ukusu, smatrao sam kako hamburger mora odražavati i dio moje osobnosti i energije koju imam kada sam u kuhinji.

To u konačnici znači puno igranja s namirnicama, kombiniranje bazičnih okusa u neke nove zanimljive spojeve i na kraju – porcija nakon koje nitko neće morati tražiti repete.

Kao što možete vidjeti u nastavku, ovaj hamburger bi se mogao nazvati “Trio mesni gušt” – pljeskavica punjena šunkom (i sirom za sočnost) je dvostruko mesno zadovoljstvo, a treće se nalazi u obliku komadića dimljenog hamburgera u samom pecivu.

Mekše pečeno jaje na oko s ukomponiranim lukom poslužilo je kao umak umjesto kečapa i majoneze, a na kraju, umjesto standardne zelene salate i rajčice, koristio sam pečene tikvice i pečenu crvenu papriku kako bi cijeli hamburger bio zasitniji, ali i imao onaj pravi ljetni okus.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljevena junetina

    ZA PECIVO:

    ZA BURGER:

    DODATNO:

Priprema:

Priprema peciva:

  1. U brašno dodajte natrganu kocku svježeg kvasca, malo šećera i prstohvat soli te sve dobro pomiješajte. Dodajte i hamburger, narezan na tanke trakice ili kockice. Uz postepeno dodavanje mlake vode zamijesite glatko tijesto koje zatim prekrijte krpom i ostavite da se diže barem 60 minuta.
  2. Nakon što je tijesto udvostručilo volumen, premijesite ga i rukama oblikujte kuglice željene veličine. Postavite ih na pobrašnjeli protvan i lagano ih pritisnite dlanom kako bi dobile izgled peciva za hamburger.
  3. Peciva ostavite dodatnih 15 minuta da se dižu u protvanu prije nego ih stavite na maksimalnu temperaturu u pećnicu na 12-15 minuta koliko će im trebati da budu pečena. Peciva prije pečenja možete premazati jajetom, ili samo uljem i vodom.
  4. Kada su peciva gotova prekrijte ih vlažnom krpom i ostavite tako 15-20 minuta kako bi postala mekana.

Priprema pljeskavice:

  1. Mljeveno meso začinite sa soli, paprom i crvenom paprikom po želji. Naribajte sir za pizzu, a šunku narežite na male kockice i sve zajedno pomiješajte s mljevenim mesom. Po želji možete dodati više ili manje sira i šunke.
  2. Na srednje jakoj vatri na grill tavi ili roštilju ispecite pljeskavice s obje strane po nekoliko minuta. Vrijeme pečenja će ovisiti o debljini pljeskavice.
  3. Isto napravite s tikvicama i crvenom paprikom.

Slaganje hamburgera:

  1. Hamburger slažite tako da na dno stavite povrće s roštilja. Preko povrća stavite pljeskavicu sa šunkom i sirom, a preko nje mekano pečeno jaje na oko s ljubičastim lukom ukomponiranim u bjelanjak.
  2. Ako želite da vam luk bude hrskav i ljut, odmah preko njega razbijte jaje. Ako želite da bude slađi i mekši, kratko ga prodinstajte na tavi prije nego preko njega razbijete jaje.