'Trio mesni gušt': Hamburger sa 3 vrste mesa!

2015

Sastojci

  • ZA PECIVO:
  • 500 g oštrog brašna
  • 2.5 do 3 dcl mlake vode
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • malo šećera
  • prstohvat soli
  • 70 - 100 g hamburgera
  • ZA PLJESKAVICU:
  • 500 g mljevenog junećeg ili miješanog mesa
  • 80 - 100 g šunke
  • 70 g sira za pizzu
  • sol, papar, crvena paprika (po želji)
  • OSTALO:
  • 2 jaja
  • 1 ljubičasti luk
  • tikvice
  • crvena paprika
24 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za ‘Trio mesni gušt’: Hamburger sa 3 vrste mesa!

Ovaj bi recept još mogli nazvati i "U potrazi za savršenim hamburgerom"! Uz dvije vrste mesa u pljeskavici, tu je i meso u - pecivu!

U potrazi za inspiracijom za pripremu pravog mesnog fast food zadovoljstva, postavio sam si pitanje – što za mene znači savršen hamburger?

Osim okusa koji mora odgovarati mom ukusu, smatrao sam kako hamburger mora odražavati i dio moje osobnosti i energije koju imam kada sam u kuhinji.

To u konačnici znači puno igranja s namirnicama, kombiniranje bazičnih okusa u neke nove zanimljive spojeve i na kraju – porcija nakon koje nitko neće morati tražiti repete.

hamburger-mesni-trio-detalj

Kao što možete vidjeti u nastavku, ovaj hamburger bi se mogao nazvati “Trio mesni gušt” – pljeskavica punjena šunkom (i sirom za sočnost) je dvostruko mesno zadovoljstvo, a treće se nalazi u obliku komadića dimljenog hamburgera u samom pecivu.

Mekše pečeno jaje na oko s ukomponiranim lukom poslužilo je kao umak umjesto ketchupa i majoneze, a na kraju, umjesto standardne zelene salate i rajčice, koristio sam pečene tikvice i pečenu crvenu papriku kako bi cijeli hamburger bio zasitniji, ali i imao onaj pravi ljetni okus.

Priprema peciva:

U brašno dodajte natrganu kocku svježeg kvasca, malo šećera i prstohvat soli te sve dobro pomiješajte. Dodajte i hamburger, narezan na tanke trakice ili kockice. Uz postepeno dodavanje mlake vode zamijesite glatko tijesto koje zatim prekrijte krpom i ostavite da se diže barem 60 minuta.

Nakon što je tijesto udvostručilo volumen, premijesite ga i rukama oblikujte kuglice željene veličine. Postavite ih na pobrašnjeli protvan i lagano ih pritisnite dlanom kako bi dobile izgled peciva za hamburger.

Peciva ostavite dodatnih 15 minuta da se dižu u protvanu prije nego ih stavite na maksimalnu temperaturu u pećnicu na 12-15 minuta koliko će im trebati da budu pečena. Peciva prije pečenja možete premazati jajetom, ili samo uljem i vodom.

Kada su peciva gotova prekrijte ih vlažnom krpom i ostavite tako 15-20 minuta kako bi postala mekana.

Priprema pljeskavice:

Mljeveno meso začinite sa soli, paprom i crvenom paprikom po želji. Naribajte sir za pizzu, a šunku narežite na male kockice i sve zajedno pomiješajte s mljevenim mesom. Po želji možete dodati više ili manje sira i šunke.

Na srednje jakoj vatri na grill tavi ili roštilju ispecite pljeskavice s obje strane po nekoliko minuta. Vrijeme pečenja će ovisiti o debljini pljeskavice.

Isto napravite s tikvicama i crvenom paprikom.

Slaganje hamburgera:

Hamburger slažite tako da na dno stavite povrće s roštilja. Preko povrća stavite pljeskavicu sa šunkom i sirom, a preko nje mekano pečeno jaje na oko s ljubičastim lukom ukomponiranim u bjelanjak.

Ako želite da vam luk bude hrskav i ljut, odmah preko njega razbijte jaje. Ako želite da bude slađi i mekši, kratko ga prodinstajte na tavi prije nego preko njega razbijete jaje.

Hamburger poslužite uz veliku hladnu pivu.

Dobar tek!

Vezani članci