Iz Slavonije s ljubavlju: Šnicli u crvenom umaku

2018

Sastojci

  • ZA 4-6 OSOBA:
  • 1 kg tanko rezanih junećih odrezaka (od buta)
  • 150 ml domaće ukuhane rajčice (ili kupovne pasirane rajčice)
  • 150 ml vode
  • 1 glavica češnjaka (najmanje 10 režnjeva)
  • velika vezica svježeg lišća peršina
  • mljevena crvena paprika slatka
  • brašno
  • sol, papar
  • suncokretovo ulje
7 Siječanj 2018, Komentari: Komentari isključeni za Iz Slavonije s ljubavlju: Šnicli u crvenom umaku

Juneći šnicli u "crvenom" umaku s puno češnjaka klasično su jelo kojem se uvijek vraćamo bez obzira na trenutne kulinarske trendove.

Znate ono jedno mamino jelo koje pamtimo iz djetinjstva i kojem se uvijek rado vraćamo bez obzira na sve trenutne kulinarske trendove? Kad je junetina u pitanju, kod mene su to juneći šnicli u saftu sa šampinjonima. Kod njega su to crvene šnicle. Da, šnicle, pravo po slavonski.

Ovaj put je ipak recept njegovo jelo na redu. Ljeto je na izmaku, rajčica je ukuhana, češnjak je davno obran i vrijeme je nekako idealno za upaliti pećnicu.

Za ovo će vam jelo trebati dosta češnjaka (tko baš ne voli češnjak ili mu češnjak smeta, može smanjiti količinu), puno svježeg peršina, nekoliko junećih odrezaka i fina ukuhana rajčica.

“Češnjaka ti ide baš dosta. Češnjak možeš i nasjeckati, ali ja stavljam cijeli ili prepolovljeni, znaš, dečki tako vole” – diktira mi njegova mama preko telefona.

Zato i ja stavljam cijeli, točnije drobljen nožem pa kako se koji komad otkine i onda ga dodatno prepolovim. I zalijevam s njenom domaćom ukuhanom rajčicom.

Ove sočne odreske možete raditi i na štednjaku, ali je jednostavnije i praktičnije u pećnici. Dovoljno je potući meso, posoliti ga, popapriti, posipati crvenom paprikom (jer kako ćeš u Slavoniji bez crvene paprike?), dodati češnjak i sitno sjeckani peršin, sve složiti u posudu za pečenje, zaliti domaćom ukuhanom (ili pasiranom) rajčicom, prekriti aluminijskom foliju i ubaciti u pećnicu nek’ se krčka. U međuvremenu možete pripremiti prilog i postaviti stol.

Ovi se odresci odlično slažu s finom, kremastom palentom, ali i s kuhanom rižom, slanim krumpirom, pire krumpirom ili njokima od krumpira.

“Originalni recept ti ide s junetinom, a znaš da ja znam praviti i s pilećim prsima, samo se onda kraće kuha.” – završava ona zadovoljno nemajući pojma da će se recept za njene crvene šnicle s krajem ovog ljeta naći na internetu.

snicli-u-crvenom-umaku-detalj

Priprema:

Batom lagano potucite odreske, posolite ih s jedne i druge strane pa ih uvaljajte u brašno. U većoj čaši ili posudi izmiješajte rajčicu i vodu, slobodno malo posolite.

Posudu za pečenje premažite uljem pa složite prvi red pobrašnjenih šnicli. Posipajte svaki odrezak s pola žličice crvene paprike, sitno kosanim peršinom, popaprite i dodajte nekoliko komada češnjaka. Prelijte s dvije žlice rajčice pa složite drugi red šnicli te redom ponovite dodavanje začina.

Nastavite sa slaganjem dok ne složite sve odreske i na kraju sve zalijte s preostalom rajčicom. Rajčica treba pokriti sve odreske i gornji sloj ne smije biti suh. Ako vam slučajno nije dovoljno rajčice, dodajte malo vode.

Posudu za pečenje poklopite poklopcem ili prekrijte aluminijskom folijom i ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C . Pecite (kuhajte) oko 50 -60 minuta (ili čak i duže ovisno o pećnici i debljini odrezaka).

Šnicli su gotovi kad se umak lagano reducira i ugusti (zbog brašna), a meso bude mekano kad ga probate vilicom.

Ove odreske poslužite uz kremastu palentu, pire krumpir, rižu ili njoke od krumpira te uz zdjelu sezonske salate.

Vezani članci