Punjena junetina u teriyaki umaku

2014

Sastojci

  • Za 2 osobe:
  • 1/2 kg junetine od buta
  • 2 mlada luka
  • 2 žlice kapara
  • 1 žlica svinjske masti
  • žličica maslaca
  • začini (sol, papar, korijander, đumbir, origano)
  • Teriyaki umak/marinada:
  • 1 dl soja umaka
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 1 žličica ulja od sezama
  • 2 žlice rižinog vina
  • 1 žlica meda
  • 5 češnjeva češnjaka
  • žlica naribanog đumbira
  • prstohvat crvene paprike
  • malo papra
16 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Punjena junetina u teriyaki umaku

Osim za gulaše i rague, junetina je meso idealno za razna punjenja. Ako želite probati neke nove okuse, svakako isprobajte ovaj recept u kojem teriyaki umak daje jelu zanimljivu orijentalnu notu.

Priznajte, koliko vas doma ‘vergla’ uvijek par istih, provjerenih recepata? Da se razumijemo, nema ničeg lošeg u tome. Nedostatak vremena, mašte i kreativnosti, sve nas povremeno prikuje za rutinu i navike. S druge strane, eksperimentiranje namirnicama za koje nismo sigurni kako ih pripremiti ili s čime ih kombinirati, može biti poprilično frustrirajuće. Zato sam se ja frustrirala umjesto vas.

Nemojte kao i ja zaboraviti da pripremate junetinu koja nije delikatna kao piletina ili svinjetina, koje s kuhanjem bivaju sve mekše. Ako je ostavite da se fino krčka u marinadi i vlastitim sokovima, završit ćete s nejestivim opankom. Iako okupanog preukusnim umakom, šteta je žrtvovati komad ovakvog mesa.

teriyaki-junetina-02

Priprema:

Pomiješajte sastojke za marinadu. Ulje od sezama možete zamijeniti bučinim uljem, a rižino vino prošekom. Marinadom premažite junetinu narezanu na tanke šnite. Ostavite meso da odmori barem pola sata.

Luk i kapare nasjeckajte, kratko zapržite na maslacu, posložite na junetinu, zarolajte, te učvrstite čačkalicama ili ražnjićima. Kratko zapržite na svinjskoj masti, na jakoj vatri, sa svih strana.

Smanjite vatru, pržite još par minuta, dodajte ostatak marinade i malo vode, te ostatak začina.

Vezani članci