Priznajte, koliko vas doma vergla uvijek par istih, provjerenih recepata? Da se razumijemo, nema ničeg lošeg u tome. Nedostatak vremena, mašte i kreativnosti, sve nas povremeno prikuje za rutinu i navike. S druge strane, eksperimentiranje namirnicama za koje nismo sigurni kako ih pripremiti ili s čime ih kombinirati, može biti poprilično frustrirajuće. Zato sam se ja frustrirala umjesto vas.
Nemojte kao i ja zaboraviti da pripremate junetinu koja nije delikatna kao piletina ili svinjetina, koje s kuhanjem bivaju sve mekše. Ako je ostavite da se fino krčka u marinadi i vlastitim sokovima, završit ćete s nejestivim opankom. Iako okupanog preukusnim umakom, šteta je žrtvovati komad ovakvog mesa.
SASTOJCI
ZA TERIYAKI MARINADU:
Priprema:
- Pomiješajte sastojke za marinadu. Ulje od sezama možete zamijeniti bučinim uljem, a rižino vino prošekom. Marinadom premažite junetinu narezanu na tanke šnite. Ostavite meso da odmori barem pola sata.
- Luk i kapare nasjeckajte, kratko zapržite na maslacu, posložite na junetinu, zarolajte, te učvrstite čačkalicama ili ražnjićima. Kratko zapržite na svinjskoj masti, na jakoj vatri, sa svih strana.
- Smanjite vatru, pržite još par minuta, dodajte ostatak marinade i malo vode, te ostatak začina.