×
×
Kako napraviti (prigorske) čvarke kod kuće?
Recepti

Kako napraviti (prigorske) čvarke kod kuće?

Čvarci zadnjih nekoliko godina doživljavaju svojevrsnu renesansu. Ukusni su i jednostavni su za izradu stoga brzo nestaju s tanjura.

Osobno razlikujem tri vrste čvaraka – slavonski čvarci, “prigorski” čvarci i duvan čvarci. Slavonski i prigorski čvarci su ista vrsta čvaraka, a jedina razlika je što su prigorski čvarci prešani u odnosu na slavonske koji ostanu cijeli kao mali slani bomboni. Zapravo, dosta Slavonaca preša svoje čvarke, međutim nisam vidio niti jednog Prigorca da poslužuje neprešane čvarke, stoga sam ih ja odlučio svojatati i povezati sa svojim prigorskim rodnim krajem. Duvan čvarci su drugačija vrsta čvaraka i njihova izrada je puno zahtjevnija. Umjesto samog sala za duvan čvarke je potrebno dodati i malo mesa s leđa svinje.

Kod pripreme naših domaćih čvaraka najbitnija sirovina je svinjsko salo! Ako se nudi debeli komad sala uvijek odaberite njega, ali ako ponuda nije toliko široka i mali tanki “otpaci” sala bit će dobri za pripremu čvaraka. Ako nabavite salo koje po sebi ima malo svinjske kože, odrežite je, ali je nemojte baciti već je iskoristite za kuhanje hladetine ili pripremu domaćeg čipsa od svinjske kože ( eng. pork crackling).  Jako je bitno da salo narežete na jednake komade jer će u suprotnom manji komadi prije biti spremni za vađenje dok će veći komadi sala ostati blijedi i nedovoljno pečeni.

I na kraju ne zaboravite sačuvati svu masnoću koju su čvarci ispustili kuhanjem i prešanjem. Mast osim za kuhanje slanih jela možete koristiti i za pripremu kolača. 

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
5
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjsko salo

Priprema:

  1. Očišćeno svinjsko salo narežite na jednake komade. Komadi bi trebali biti veličine od tri do četiri centimetra kako ne biste imali previše posla.
  2. Narezane komade sala stavite u duboki lonac i ulijte u njega jedan decilitar vode, vodu dodajemo kako bi spriječili da se salo zalijepi za lonac. Prebacite lonac na štednjak te kuhajte na srednje jakoj vatri. Na početku stalno miješajte salo kako se ono ne bi zalijepilo za dno lonca, ali čim vidite da se dovoljna količina masti otpustila slobodno smanjite učestalost miješanja.
  3. Kada mast počne lagano kipjeti i pojave se prvi mjehurići na površini, oprezno ulijte mlijeko u lonac. Ovaj korak napravite vrlo oprezno i u trenutku kada masnoća tek kreće kipjeti jer vruća mast može imati burnu reakciju u kontaktu s tekućinom.
  4. Uz povremeno miješanje po potrebi nastavite "čvariti" čvarke na lagano do srednje jakoj vatri narednih sat do sat i pol vremena. Čvarci su gotovi kada postignu svoju prepoznatljivu zlatno smeđu boju. Nemojte ih niti predugo "čvariti" jer će onda poprimiti okus prepečene masti koji nije ugodan.
  5. Kada ste sklonili čvarke sa štednjaka pomoću grabilice vadite čvarke u ručnu prešu i rukama ih istisnite što je više moguće. Istiskujte masnoću iz čvaraka iznad lonca kako biste je mogli sačuvati.
  6. Prešane čvarke istresite na papirnati ubrus. I to je to. Čvarci su spremni za soljenje i posluživanje uz domaći kruh, luk i domaću rakiju. Dobar tek!