×
×
Kobasice s relishom od jabuka, paprika i luka
Recepti

Kobasice s relishom od jabuka, paprika i luka

Ovo jelo je prava jesenska ‘hrana utjehe’ uz koju se lakše podnose kišni dani. Omiljenu kobasicu zamotajte u pecivo i začinite ukusnim domaćim relishom.

“Oktobar je, počinje sezona kiša …”, pjeva Čola. No dok kiše u posljednje vrijeme prestaju čak i u našim krajevima biti ekskluziva jeseni i oktobra, oktobar i dalje ostaje svjetski poznat po Oktoberfestu, najvećem svjetskom festivalu piva, a time i hrane, jer ti potoci piva koji se toče, moraju nešto zalijevati.

Tradicionalna bavarska i njemačka kuhinja nudi u tu svrhu veliki izbor jela, od kojih su se neka već odavno udomaćila i na našim prostorima, poput pečenog bunceka (svinjske koljenice ili kračice), gulaša, pivskog peciva i kiflica, samih ili punjenih sirom i šunkom, kobasa s kiselim zeljem.

Da razbijemo monotoniju, a prizovemo malo kulinarske atmosfere Oktoberfesta i k sebi, danas ćemo kobasice umotati u fini, k tome vrlo jednostavan i brz za pripremu, relish od jabuka, paprika i luka.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
30 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Gurmanska kobasica

Priprema:

  1. Na mješavini maslaca i maslinova ulja pržite luk, prepolovljen, pa narezan na tanke kolutove, otprilike 5 minuta, miješajući, da povene. Dodajte papriku narezanu na sitne kockice pa pirjajte još 4-5 minuta.
  2. Zatim dodajte na sitne kockice narezanu jabuku, senf, vrhnje i peršin, sve još kratko promiješajte i pirjajte kraće vrijeme pa ugasite vatru, poklopite i ostavite sa strane.
  3. Kobasice ispecite na grillu, po 3-4 minute sa svake strane. Peciva, najbolje bi bilo kad biste uspjeli pronaći ili ispeći pivska, prepolovite, na donju polovicu naribajte sir, pa ih kratko, 1-2 minute stavite u pećnicu ugrijanu na 180-200 °C na prvu prečku odozgo, što bliže gornjem grijaču, da se pecivo blago tostira, a sir otopi.
  4. Na sir stavite kobasicu, sve prekrijte relishem i uživajte. I ne zaboravite zaliti pivom.