Nedavno sam radio poznatu francusku juhu od luka u koju sam dodao malo slanine kako bi joj obogatio okus, a sad sam tu bazu ukuhao i njoj poslužio mesne okruglice i tako dobio odličan recept. Uvjet je naravno da volite luk jer ga ima baš dosta, ali je tako lijepo karameliziran i slatkast da čak i oni koji ga izbjegavaju bi mogli biti zadovoljni s ovim jelom.
Kao prilog sam poslužio pire krumpir koji savršeno paše, a i opcija gdje dodate samo kruh je također odlična! Možda malo salate sa strane i imate savršen obrok koji će vas zasitite u ove jesenske dane.
SASTOJCI
Za mesne okruglice:
Za umak:
Priprema:
- Sve sastojke za mesne okruglice osim mozzarelle stavite u zdjelu i sjedinite. Oblikujte mesne okruglice u veličini po želji. Kako bi lakše oblikovali navlažite ruke s malo hladne vode. Okruglice složite na tanjur i stavite ih u hladnjak na 20-ak minuta kako bi se malo stisnule.
- U međuvremenu pripremite sve za umak. Luk ogulite i narežite na tanke polumjesece, a češnjak protisnite kroz gnječilicu. Izaberite posudu koja može ići i na štednjak i u pećnicu te u njoj zagrijte 2 žlice ulja. Popecite mesne okruglice sa svih strana nekih 10-ak minuta te ih zatim prebacite na pladanj i stavite sa strane.
- U istu posudu dodajte ostatak ulja i maslac te kad se zagrije stavite luk, sol i papar. Neka se luk skroz karamelizira na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje. Dodajte češnjak i timijan te nakon minute i vino. Umiješajte brašno te sve zalijte s temeljcem. Dobro sve promiješajte i pustite neka se kuha 5-10 minuta dok se ne zgusne. Dodajte zapečene mesne okruglice u umak te pospite s naribanom mozzarellom.
- Prebacite posudu u pećnicu zagrijanu na 200 °C (samo gornji grijač) i zapecite dok se ne rastopi. Poslužite ove preukusne mesne okruglice uz pire krumpir ili kruh.