Nema ništa slađeg ni ukusnijeg, ali ni jednostavnijeg od jela kuhanog u jednom loncu! Upravo takva su ova sporo kuhana juneća rebra u finom umaku od ljutike, mrkve i crnog vina. Jednom kad jelo iznesete na stol i krenete jesti, nećete znati što vam je slađe – veliki komadi slatke mrkve ili sočno, kao putar meko meso, koje ćete bez problema vilicom skidati s kosti.
Za kuhanje ovog jela koristite fino kvalitetno crveno vino, dubokih voćnih nota popu sorte syrah i nemojte štedjeti na ljutici i mrkvi, upravo će one ovom jelu dati fini slatkasti štih i dubinu. Ako ikako možete koristite suhi crveni grah kojeg večer prije namočite i sutradan skuhajte uz dodatak lovorovog lista, ali super će poslužiti i ocijeđeni konzervirani grah.
Jelo poslužite uz kremastu palentu ili pire od krumpira te uz neizostavnu malo gorču lisnatu salatu poput radiča i endivije. Savršeno će se uklopiti i ukiseljene lučice.
SASTOJCI
Priprema:
- Ljutiku ogulite, ako je veća, i prerežite ju uzdužno po pola. Mrkvu ogulite, prerežite uzdužno po pola pa svaku polovicu narežite na tri dijela. Češnjak ogulite i narežite na tanje ploške.
- Zagrijte posudu koja ide u pećnicu i u kojoj ćete pripremati jelo, dodajte par žlica maslinova ulja pa ubacite rebra i na jačoj vatri ih dobro zazlatite sa svih strana. Izvadite rebra na tanjur pa na istu masnoću dodajte ljutiku i mrkvu, popecite ih 4-5 minuta pa dodajte češnjak, a nakon minute i koncentrat rajčice, sve podlijte s malo vina i dobro promiješajte. Dodajte lovor i timijan, vratite rebra, dodajte vino i 500 ml vode, posolite i popaprite, ubacite stapke celera pa pustite da prokuha.
- Poklopite i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 150°C (ventilacija) i kuhajte 2-2,5 sata. Potom dodajte kuhani grah, promiješajte i podlijte s malo vode po potrebi, poklopite i kuhajte još 30 minuta. Otklopite i kuhajte dodatnih 30-45 minuta dok se jelo ne ugusti do željene gustoće.
- Poslužite uz kremastu palentu ili pire od krumpira i sezonsku lisnatu salatu.