Iako bismo, obzirom na vremenske (ne)prilike posljednjih dana vjerojatno radije pojeli nešto jušno, toplo i sa žlicom, ljeto je ipak pred vratima, a onda i želja i potreba za brzo spravljenim obrocima. Tava s povrćem i Kranjskom kobasicom jedno je od takvih jela.
SASTOJCI
Priprema:
- Na tavi ugrijte mast ili ulje, pa popržite luk narezan na kolutiće, dodajte cvatove cvjetače, brokule, a dalje redom dodajte na rezance ili kockice narezano ostalo povrće i pržite da sasvim malo omekša.
- Šampinjone očistite. Vrlo male ostavite cijele, veće narežite na polovice ili četvrtine. Dodajte i njih. Smjesu prženog povrća začinite sitno sjeckanim češnjakom, mješavinom začinskog bilja, paprom i solju. Kod soli budite oprezni, jer je sadrži i kobasica.
- Kobasice narežite na ploške otprilike 2 cm, pa dodajte i njih u tavu i popržite. Sve podlijte vodom ili vinom i nastavite kratko pirjati dok tekućina ispari, a kobasice se ispeku.
- Ako želite, nakon što ste kratko popržili komadiće kobasice i dodali vino ili vodu, sve zajedno možete dovršiti u pećnici, ugrijanoj na 180-200 °C i peći 10-15 minuta, no vodite računa da u tom slučaju koristite tavu koja može u pećnicu, ne sadrži plastične dijelove ili išta što bi se u pećnici moglo rastopiti ili zapaliti.
- Isto tako ako odaberete pečenje u pećnici, kobasice ne morate rezati, već ih možete u komadu rasporediti po povrću i ispeći na taj način. Zarežite ih na par mjesta da spriječite pucanje.
- Tavu s kobasicama i povrćem servirajte uz rižu, tijesto ili kakav ukusan kruščić, no i bez priloga bit će brz i ukusan obrok.