Tava s povrćem i Beljskom kobasicom

2015

Sastojci

  • 1 paket Beljskih kobasica
  • 2 mlada luka
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2-3 cvata cvjetače
  • 1 manja tikvica
  • 1 zelena paprika
  • 1 crvena paprika
  • 4-5 manjih šampinjona
  • sol, papar
  • mediteranska mješavina začina
  • 50 ml bijelog vina ili vode
  • ulje ili mast
  • po želji svježi listovi bosiljka i par cherry rajčica
25 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Tava s povrćem i Beljskom kobasicom

Jednostavan ručak je onaj koji se može brzo pripremiti u jednoj posudi, loncu ili tavi. Ova tava sa sezonskim povrćem i Beljskom kobasicom udovoljava navedenim kriterijima te LCHF pravilima ishrane.

Iako bismo, obzirom na vremenske (ne)prilike posljednjih dana vjerojatno radije pojeli nešto jušno, toplo i sa žlicom, ljeto je ipak pred vratima, a onda i želja i potreba za brzo spravljenim obrocima.

Tava s povrćem i Beljskom kobasicom jedno je od takvih jela. Ukusno uz bio koju svježu kobasicu, po vašem izboru, no danas smo povrće pridružili Beljskoj kobasici, koja u sebi sadrži i sir i slaninu, što jelu daje dodatni šmek.

tava-s-povrcem-i-beljskom-kobasicom-detalj

Priprema:

Na tavi ugrijte mast ili ulje, pa popržite luk narezan na kolutiće, dodajte cvatove cvjetače, brokule, a dalje redom dodajite na rezance ili kockice narezano ostalo povrće i pržite da sasvim malo omekša.

Šampinjone očistite. Vrlo male ostavite cijele, veće narežite na polovice ili četvrtine. Dodajte i njih. Smjesu prženog povrća začinite sistno sjeckanim češnjakom, mješavinom začinskog bilja, paprom i solju. Kod soli budite oprezni, jer je sadrži i kobasica.

Kobasice narežite na ploške otprilike 2 cm, pa dodajte i njih u tavu i popržite. Sve podlijte vodom ili vinom i nastavite kratko pirjati dok tekućina ispari, a kobasice se ispeku.

Ako želite, nakon što ste kratko popržili komadiće kobasice i dodali vino ili vodu, sve zajedno možete dovršiti u pećnici, ugrijanoj na 180-200°C i peći 10-15 minuta, no vodite računa da u tom slučaju koristite tavu koja može u pećnicu, ne sadrži plastične dijelove ili išta što bi se u pećnici moglo rastopiti ili zapaliti.

Isto tako ako odaberete pečenje u pećnici, kobasice ne morate rezati, već ih možete u komadu rasporediti po povrću i ispeći na taj način. Zarežite ih na par mjesta da spriječite pucanje.

Tavu s kobasicama i povrćem servirajte uz rižu, tijesto ili kakav ukusan kruščić, no i bez priloga bit će brz i ukusan obrok, a kako Beljska kobasica ne sadrži pojačivače okusa, umjetna bojila, gluten, ni soju, zadovoljit će i kriterije LCHF i bezglutenske prehrane.

Vezani članci