×
×
Vratina s ružmarinom, češnjakom i mladim krumpirom
Iz tave

Vratina s ružmarinom, češnjakom i mladim krumpirom

Umak aromatiziran grančicama ružmarina i ploškama češnjaka osigurat će zanosan okus i mekoću odrezaka od svinjskog vrata.

Svinjski vrat najčešće jedemo ljeti i jedan je od popularnijih komada mesa s roštilja. No, kako ga pripremiti na običnom štednjaku, a da ne izgubi na svojoj sočnosti? Bez puno muke, ako pratite ovaj recept. U umaku aromatiziranom češnjakom i ružmarinom, vratina će ostati mekana, a okusi kojima će se prožeti – neodoljivi.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
40 mimuta
uteg
BROJ OSOBA
2
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjski vrat

Priprema:

  1. Pripremite dvije veće tave, jednu za meso, drugu za krumpire.
  2. Mlade krumpire operite i prepolovite po dužini (nemojte im skidati koru). U tavi zagrijte suncokretovo ulje pa dodajte krumpire tako da ih prvo stavite na prerezanu stranu. Kad se lagano zapeku, preokrenite ih na drugu stranu i posolite. 
  3. Krumpire pecite u tavi oko 30 minuta, poklopljene, a povremeno ih promiješajte. 
  4. Češnjak narežite na listiće. Odreske svinjskog vrata posolite i popaprite s obje strane pa pokapajte s maslinovim uljem.
  5. U većoj tavi zagrijte još malo maslinovog ulja pa ispecite odreske s obje strane. Ovisno o debljini, pecite ih 4-5 minuta s jedne pa 3 minute s druge strane. Neka uhvate boju, ali pazite da ih ne prepečete ako su tanji. Ako je potrebno, pecite ih u dvije runde.
  6. Izvadite odreske pa na masnoću u tavi dodajte listiće češnjaka i grančice ružmarina. Pržite 30-ak sekundi pa dodajte temeljac i maslac. Promiješajte da se sve sjedini, pustite da umak proključa pa smanjite vatru i vratite odreske u tavu. Kuhajte tako još 3-4 minute kako bi se okusi proželi, a umak reducirao.
  7. Vratinu prelijte umakom i poslužite uz mlade krumpire.