Svinjski vrat najčešće jedemo ljeti i jedan je od popularnijih komada mesa s roštilja. No, kako ga pripremiti na običnom štednjaku, a da ne izgubi na svojoj sočnosti? Bez puno muke, ako pratite ovaj recept. U umaku aromatiziranom češnjakom i ružmarinom, vratina će ostati mekana, a okusi kojima će se prožeti – neodoljivi.
SASTOJCI
Priprema:
- Pripremite dvije veće tave, jednu za meso, drugu za krumpire.
- Mlade krumpire operite i prepolovite po dužini (nemojte im skidati koru). U tavi zagrijte suncokretovo ulje pa dodajte krumpire tako da ih prvo stavite na prerezanu stranu. Kad se lagano zapeku, preokrenite ih na drugu stranu i posolite.
- Krumpire pecite u tavi oko 30 minuta, poklopljene, a povremeno ih promiješajte.
- Češnjak narežite na listiće. Odreske svinjskog vrata posolite i popaprite s obje strane pa pokapajte s maslinovim uljem.
- U većoj tavi zagrijte još malo maslinovog ulja pa ispecite odreske s obje strane. Ovisno o debljini, pecite ih 4-5 minuta s jedne pa 3 minute s druge strane. Neka uhvate boju, ali pazite da ih ne prepečete ako su tanji. Ako je potrebno, pecite ih u dvije runde.
- Izvadite odreske pa na masnoću u tavi dodajte listiće češnjaka i grančice ružmarina. Pržite 30-ak sekundi pa dodajte temeljac i maslac. Promiješajte da se sve sjedini, pustite da umak proključa pa smanjite vatru i vratite odreske u tavu. Kuhajte tako još 3-4 minute kako bi se okusi proželi, a umak reducirao.
- Vratinu prelijte umakom i poslužite uz mlade krumpire.