Čips od svinjetine, točnije svinjske kože (engl. pork rinds) je jedan od popularnijih američkih zalogaja. O njihovoj popularnosti svjedoči podatak da je to industrija vrijedna više od 13 milijardi dolara godišnje, samo u Americi.
Moram priznati da me pečena svinjska koža nikad nije privlačila, ali kada sam u jednom prilikom u dućanu vidio čips od svinjetine, pakiran kao i svaki drugi krumpirov čips, znao sam da ću ga morati isprobati.
Kako sam veliki ovisnik o čipsu, naravno da sam odmah zavolio ovu neobičnu verziju i krenuo u istraživanje kako je napraviti kod kuće.
SASTOJCI
Priprema:
- Svinjska koža bi trebala biti dobro oguljena i bez ikakve masnoće. Takva koža, odmah spremna za upotrebu, može se lako nabaviti kod nas. Ako slučajno imate slabije oguljenu kožu, pokušajte sami ukloniti masnoću s nje. To ćete najlakše napraviti tako da nožem zarežete masnoću prema koži dok s drugom rukom čvrsto držite kraj kože. Zatim nož lagano vucite od sebe uz kožu kako bi u jednom brzom potezu dobili čisti komad kože bez masnoće.
- Ako ostane nešto masnoće, to nije nikakav problem, već će se koža samo trebati nešto duže isušiti u pećnici dok se sva ta masnoća ne otopi.
- Kožu narežite na trakice, a zatim te trakice na još manje komade željene veličine. Ja sam za rezanje koristio škare za meso. Tako ćete lakše i brže narezati svu kožu.
- Narezane komade kože posložite na protvan tako da je koža okrenuta prema gore, a masni dio prema dolje, te je stavite peći u pećnicu na 125 °C. Kožu pecite/sušite barem 2 sata, a slobodno ako je još uvijek elastična nakon 2 sata, period sušenja produžite za sat vremena. Za najbolji rezultat i što manje prskanja ulja po kuhinji, koža mora biti dobro osušena.
- Kada je koža dovoljno isušena i spremna za prženje, otopite u loncu svinjsku mast. Neka razina otopljene svinjske masti u loncu bude barem tri prsta duboka. Ključ savršeno hrskavih i napuhanih grickalica je u vrućoj masti. Neka se mast grije na srednje jakoj vatri za cijelo vrijeme prženja grickalica.
- Svinjske kože ubacite u vruću mast. Nakon par sekundi vidjet ćete kako će se brzo, kao kokice, počinju napuhavati i širiti. Kada se napuhnu, pržite ih još desetak sekundi da dobiju boju te ih odmah izvadite i odložite na papirnati ubrus. Cijeli proces prženja ne bi trebao trajati duže od 30 sekundi ako je mast dovoljno vruća.
- Na kraju čips od svinjske kože možete začiniti sa soli ili bilo kojom drugom kombinacijom začina po želji.