×
×
Kako napraviti hrskavi čips od svinjske kože
Recepti

Kako napraviti hrskavi čips od svinjske kože

Ako ste jedni od onih kojima je nadraži dio svinjskog pečenja hrskava i slana koža, onda bi vas recept za ovaj neobičan čips mogao posebno razveseliti!

Čips od svinjetine, točnije svinjske kože (engl. pork rinds) je jedan od popularnijih američkih zalogaja. O njihovoj popularnosti svjedoči podatak da je to industrija vrijedna više od 13 milijardi dolara godišnje, samo u Americi.

Moram priznati da me pečena svinjska koža nikad nije privlačila, ali kada sam u jednom prilikom u dućanu vidio čips od svinjetine, pakiran kao i svaki drugi krumpirov čips, znao sam da ću ga morati isprobati.

Kako sam veliki ovisnik o čipsu, naravno da sam odmah zavolio ovu neobičnu verziju i krenuo u istraživanje kako je napraviti kod kuće.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
3 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjska koža

Priprema:

  1. Svinjska koža bi trebala biti dobro oguljena i bez ikakve masnoće. Takva koža, odmah spremna za upotrebu, može se lako nabaviti kod nas. Ako slučajno imate slabije oguljenu kožu, pokušajte sami ukloniti masnoću s nje. To ćete najlakše napraviti tako da nožem zarežete masnoću prema koži dok s drugom rukom čvrsto držite kraj kože. Zatim nož lagano vucite od sebe uz kožu kako bi u jednom brzom potezu dobili čisti komad kože bez masnoće.
  2. Ako ostane nešto masnoće, to nije nikakav problem, već će se koža samo trebati nešto duže isušiti u pećnici dok se sva ta masnoća ne otopi.
  3. Kožu narežite na trakice, a zatim te trakice na još manje komade željene veličine. Ja sam za rezanje koristio škare za meso. Tako ćete lakše i brže narezati svu kožu.
  4. Narezane komade kože posložite na protvan tako da je koža okrenuta prema gore, a masni dio prema dolje, te je stavite peći u pećnicu na 125 °C. Kožu pecite/sušite barem 2 sata, a slobodno ako je još uvijek elastična nakon 2 sata, period sušenja produžite za sat vremena. Za najbolji rezultat i što manje prskanja ulja po kuhinji, koža mora biti dobro osušena.
  5. Kada je koža dovoljno isušena i spremna za prženje, otopite u loncu svinjsku mast. Neka razina otopljene svinjske masti u loncu bude barem tri prsta duboka. Ključ savršeno hrskavih i napuhanih grickalica je u vrućoj masti. Neka se mast grije na srednje jakoj vatri za cijelo vrijeme prženja grickalica.
  6. Svinjske kože ubacite u vruću mast. Nakon par sekundi vidjet ćete kako će se brzo, kao kokice, počinju napuhavati i širiti. Kada se napuhnu, pržite ih još desetak sekundi da dobiju boju te ih odmah izvadite i odložite na papirnati ubrus. Cijeli proces prženja ne bi trebao trajati duže od 30 sekundi ako je mast dovoljno vruća.
  7. Na kraju čips od svinjske kože možete začiniti sa soli ili bilo kojom drugom kombinacijom začina po želji.