Kako napraviti hrskavi čips od svinjske kože

2015

Sastojci

  • 350 g svinjske kože
  • svinjska mast
  • sol i ostali začini po želji
26 Siječanj 2015, Komentari: 3

Ako ste jedni od onih kojima je nadraži dio svinjskog pečenja hrskava i slana koža, onda bi vas recept za ovaj neobičan čips mogao posebno razveseliti!

Čips od svinjetine, točnije svinjske kože (engl. pork rinds) je jedan od popularnijih američkih zalogaja. O njihovoj popularnosti svjedoči podatak da je to industrija vrijedna više od 13 milijardi dolara godišnje, samo u Americi.

Moram priznati da me pečena svinjska koža nikad nije privlačila, ali kada sam u jednom prilikom u dućanu vidio čips od svinjetine, pakiran kao i svaki drugi krumpirov čips, znao sam da ću ga morati isprobati.

Kako sam (pre)veliki ovisnik o čipsu, naravno da sam odmah zavolio ovu neobičnu verziju i krenuo u istraživanje kako je napraviti povoljnije i zdravije kod kuće.

cips-od-svinjetine-detalj

Tri su glavna načina kako se ova grickalica može pripremiti: sušenjem svinjske kože na suncu, kuhanjem pa isušivanjem kože ili direktnim isušivanjem.

Kako nemam vremena, a ni volje, za prirodno sušenje taj sam način odlučio preskočiti te sam isprobao preostale dvije varijante.

Kod pripreme s kuhanjem svinjske kože u konačnici se dobije identičan rezultat samo s dodatkom od 45 minuta kuhanja u odnosu na zadnju varijantu pripreme. Tako da vam je moj savjet da se držite recepta u nastavku kao najbrže i najukusnije varijante ove grickalice.

Zbog potrebe da izvučete što više masnoće i vlage iz svinjske kože, priprema grickalica će vremenski potrajati, ali vrijeme koje morate uložiti u samu obradu namirnica se mjeri u minutama pa nema razloga da se ne okušate u njihovoj pripremi.

Uz to, zbog cijene svinjske kože (350 grama sam platio tri kune!) mogu reći da je ovo i jedna od najpovoljnijih grickalica koju ćete kušati.

cips-od-svinjetine-detalj-02

Priprema:

Svinjska koža bi trebala biti dobro oguljena i bez ikakve masnoće. Takva koža, odmah spremna za upotrebu, može se lako nabaviti kod nas. Ako slučajno imate slabije oguljenu kožu, pokušajte sami ukloniti masnoću s nje. To ćete najlakše napraviti tako da nožem zarežete masnoću prema koži dok s drugom rukom čvrsto držite kraj kože. Zatim nož lagano vucite od sebe uz kožu kako bi u jednom brzom potezu dobili čisti komad kože bez masnoće.

Ako ostane nešto masnoće, to nije nikakav problem, već će se koža samo trebati nešto duže isušiti u pećnici dok se sva ta masnoća ne otopi.

Kožu narežite na trakice, a zatim te trakice na još manje komade željene veličine. Ja sam za rezanje koristio škare za meso. Tako ćete lakše i brže narezati svu kožu, pogotovo ako vam nož nije najoštriji.

Narezane komade kože posložite na protvan tako da je koža okrenuta prema gore, a masni dio prema dolje, te je stavite peći u pećnicu na 125 stupnjeva. Kožu pecite/sušite barem 2 sata, a slobodno ako je još uvijek elastična nakon 2 sata, period sušenja produžite za sat vremena. Za najbolji rezultat i što manje prskanja ulja po kuhinji, koža mora biti dobro osušena.

Kada je koža dovoljno isušena i spremna za prženje, otopite u loncu svinjsku mast. Neka razina otopljene svinjske masti u loncu bude barem tri prsta duboka.

Ključ savršeno hrskavih i napuhanih grickalica je u vrućoj masti. Neka se mast grije na srednje jakoj vatri za cijelo vrijeme prženja grickalica.

Svinjske kože ubacite u vruću mast. Nakon par sekundi vidjet ćete kako će se brzo, kao kokice, počinju napuhavati i širiti. Kada se napuhnu, pržite ih još desetak sekundi da dobiju boju te ih odmah izvadite i odložite na papirnati ubrus.

Cijeli proces prženja ne bi smio nikako trajati duže od 30 sekundi ako je mast dovoljno vruća.

Na kraju čips od svinjske kože možete začiniti sa soli ili bilo kojom drugom kombinacijom začina po želji.

Uživajte u ovoj ukusnoj grickalici sa obitelji i prijateljima bilo koji dan u tjednu.

Vezani članci