×
×
Pohane masline punjene mortadelom
Recepti

Pohane masline punjene mortadelom

Kako maslinu učiniti zvijezdom tanjura i pokazati da savršeno paše uz prigorske, podravske ili zagorske namirnice koje tako jako volimo, otkrivamo u ovom receptu.

Kad bih vas tražio da nabrojite tri jela u kojima je glavni sastojak maslina, biste li ih znali nabrojati?

Ako je odgovor ‘da’, skidam vam kapu! Prosječan Hrvat se s maslinom susreće najčešće kroz maslinovo ulje ili kad je vidi u sredini pizze. To je za Hrvatsku, zemlju poznatu po maslinarstvu, poražavajuća činjenica.

Iako postoji puno zanimljivih jela u kojima je maslina glavni sastojak, ovaj recept je kontinentalna verzija punjenih maslina koje su idealne kao finger food na zabavama i domjencima, grickalice uz gledanje filmova ili kao misteriozan prilog na stolu.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
30 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mortadela

Priprema:

  1. Koristite masline iz staklenke koje su prethodno otkoštene. Zarežite svaku maslinu po dužini na jednoj strani i izvadite iz nje punjenje ako ga ima. Moje su bile punjenje paprikom pa sam sačuvao to punjenje za kasniju upotrebu.
  2. U električnu sjeckalicu stavite 60 grama mortadele, 60 grama polutvrdog sira po želji i 60 grama Zimske salame. Slobodno stavite i punjenje iz maslina ako želite i sve sastojke usitnite u kašu.
  3. Žličicom punite masline dobivenom smjesom. Nakon prvih nekoliko komada shvatit ćete koliko smjese stane u masline da budu u potpunosti ispunjene i da zatvore rez koji ste prethodno na njima napravili. Kada napunite sve masline malo ih polijte s maslinovim uljem i promiješajte.
  4. Posolite i vilicom istucite dva jaja, a uz njih pripremite krušne mrvice i brašno za paniranje maslina.
  5. Uzmite nekoliko maslina i stavite ih u tanjur s brašnom. Primite tanjur i pomičite ga u zraku kako bi se sve masline uvaljale u brašno. Ovako ćete si značajno smanjiti vrijeme paniranja, umjesto da svaku maslinu posebno valjate u brašno.
  6. Prebacite masline u jaja i ponovite postupak, a nakon jaja u krušne mrvice. Masline pržite kratko u vrućem ulju na 170-180 °C samo da dobiju zlatnu boju. Kada su gotove odložite ih na papirnati ubrus da pokupi višak masnoće.
  7. Možete ih servirati tople ili hladne, a idealno pašu uz umak na bazi vrhnja i majoneze te limunovog soka.