Pohane masline punjene mortadelom

2014

Sastojci

  • 240 g odkoštenih zelenih maslina
  • 60 g mortadele
  • 60 g milanske salame
  • 60 g polutvrdog sira
  • 2 jaja
  • krušne mrvice
  • brašno
  • maslinovo ulje
6 Siječanj 2014, Komentari: 2

Kako maslinu učiniti zvijezdom tanjura i pokazati da savršeno paše uz prigorske, podravske ili zagorske namirnice koje tako jako volimo, otkrivamo u ovom receptu.

Kad bih vas tražio da nabrojite tri jela u kojima je glavni sastojak maslina, biste li ih znali nabrojati?

Ako je odgovor ‘da’, skidam vam kapu! Prosječan Hrvat se s maslinom susreće najčešće kroz maslinovo ulje ili kad je vidi u sredini pizze. To je za Hrvatsku, zemlju poznatu po maslinarstvu, poražavajuća činjenica.

Iako postoji puno zanimljivih jela u kojima je maslina glavni sastojak, ovaj recept je kontinentalna verzija punjenih maslina koje su idealne kao finger food na zabavama i domjencima, grickalice uz gledanje filmova ili kao misteriozan prilog na stolu.

pohane-masline-punjene-mortadelom-02

Priprema:

Koristite masline iz staklenke koje su prethodno otkoštene.

Zarežite svaku maslinu po dužini na jednoj strani i izvadite iz nje punjenje ako ga ima. Moje su bile punjenje paprikom pa sam sačuvao to punjenje za kasniju upotrebu.

U električnu sjeckalicu stavite 60 grama mortadele, 60 grama polutvrdog sira po želji i 60 grama milanske salame. Slobodno stavite i punjenje iz maslina ako želite i sve sastojke usitnite u kašu.

Čajnom žličicom punite masline dobivenom smjesom. Nakon prvih nekoliko komada shvatit ćete koliko smjese stane u masline da budu u potpunosti ispunjene i da zatvore rez koji ste prethodno na njima napravili.

Kada napunite sve masline malo ih polijte s maslinovim uljem i promiještajte.

Posolite i vilicom istucite dva jaja, a uz njih pripremite krušne mrvice i brašno za paniranje maslina.

Uzmite nekoliko maslina i stavite ih u tanjur s brašnom. Primite tanjur i pomičite ga u zraku kako bi se sve masline uvaljale u brašno. Ovako ćete si značajno smanjiti vrijeme paniranja, umjesto da svaku maslinu posebno valjate u brašno.

Prebacite masline u jaja i ponovite postupak, a nakon jaja u krušne mrvice.

Masline pržite kratko u vrućem ulju na 170-180 stupnjeva samo da dobiju zlatnu boju. Kada su gotove odložite ih na papirnati ubrus da pokupi višak masnoće.

Možete ih servirati tople ili hladne, a idealno pašu uz umak na bazi vrhnja i majoneze te limunovog soka.

Vezani članci