Kako napraviti omlet sa šunkom i matovilcem

2014

Sastojci

  • 4 jaja
  • 105 g šunke u ovitku
  • 45 g dimljenog sira
  • šaka svježeg matovilca
  • maslac
  • sol, papar
3 Siječanj 2014, Komentari: 1

Na što prvo pomislite kad čujete 'omlet'? Tučena jaja? Naravno! Ali omlet može biti puno više od toga. Potrebno je samo malo mašte i ekstra sastojaka.

Omlet (fra. omelette) je naziv za jelo od tučenih jaja prženo na maslacu ili ulju.

Postoje stotine varijacija i izvedenica ovog jednostavnog jela koje ‘prolazi’ kao doručak, ručak i večera. Postoje omleti koji se rade samo od bjelanjaka i oni u čiju se smjesu dodaje mlijeko. Bilo da vam je draži prazan ili punjen, omlet je idealno jelo za početak dana!

Danas ću s vama podijeliti jednu brzu i šarenu varijantu omleta koja se ne priprema ništa duže od obične kajgane. Zbog dodatka šunke i sira bez problema će vas držati sitima do ručka.

S obzirom da sadrži sve elemente kompletnog obroka (meso, salata i prilog) s ovim omletom nećete pogriješiti niti ako ga pripremite za ručak ili večeru. Dobar tek i uspješan ostatak dana vam želim!

omlet-punjen-sunkom-i-matovilcem-detaljPriprema:

Pripremite potrebne sastojke (tzv. mise en place) – operite matovilac, naribajte sir, narežite šunku na ploške.

Ručno ili mikserom izmutite 4 jaja (žutanjke i bjelanjke zajedno) dok smjesa ne bude pjenasta. Tako ste sigurni da će omlet biti ujednačene boje i da neće nalikovati na palačinku od kajgane. Dodajte žličicu soli i papra prema ukusu.

omlet-punjen-sunkom-i-matovilcem-sastojci

U tavi otopite malo maslaca, a potom ulijte smjesu jaja i pustite da peče na srednje jako vatri. Kada s gornje strane omleta vidite da su se jaja počela zgušnjavati, posipajte po njemu naribani sir.

Koristio sam dimljeni sir, no vi slobodno upotrijebite bilo koju vrstu sira koju imate kod kuće i koja vam je draža.

Preko sira posipajte punu šaku svježeg matovilca, a na matovilac posložite 105 grama tanko narezane šunke.

Čim primijetite da je dno omleta dovoljno čvrsto počnite ga polako motati u roladu služeći se lopaticom. S motanjem se ne treba previše žuriti jer želite da vam se omlet u procesu rolanja polako i peče.

Kada ste zarolali cijeli omlet, ostavite ga još kratko da se peče kako biste bili sigurni da u sredini nema tekućih dijelova.

Za bolje buđenje uma predlažem da ga poslužite uz par kapi nekog ljutog umaka koji će idealno poslužiti i kao dekoracija jela.

Vezani članci